Jaki pisała w swojej książce „Kuchnia Neli” Aniela Rubinstein „obfity posiłek najprzyjemniej zakończyć owocami, zwłaszcza jeżeli jest lato. Jednakże po skromniejszym obiedzie czy kolacji nic nie sprawia takiej przyjemności, jak dobry deser”. Zasady proponowane przez żonę światowej sławy pianisty, słynącej ze swych doskonałych przyjęć, warto zastosować i dzisiaj. Korzystając jednocześnie z lata i pięknej pogodny oraz dostępności świeżych owoców, możemy pokusić się o przygotowanie pysznego sezonowego ciasta. Można podać je jako deser po obiedzie lub na letni podwieczorek. Ten posiłek pomiędzy obiadem i kolacją był bardzo popularny w Polsce przed laty, a dla dzieci był ulubionym momentem dnia. Letni podwieczorek, często spożywany w ogródku, na ładnie nakrytym stole, musiał zawierać domowe ciasta z owocami, często podane z lodami czy bitą śmietaną, świeże owoce, lemoniadę czy też kakao.
Jak przygotować ciasto z czereśniami?
Ciasto z czereśniami jest bardzo proste w wykonaniu, a składniki są łatwo i powszechnie dostępne. Można wykonać je w robocie kuchennym, ale jeżeli go nie mamy, składniki łatwo jest utrzeć w zwykłej misce dzięki drewnianego wałka. Jedyną czynnością, która wymaga nieco pracy i czasu, jest wydrylowanie czereśni. Niektórzy posiadają do tego specjalne narzędzie zwane drylownicą, jednak łatwym domowym sposobem jest zrobienie tego wykorzystując spinkę wsuwkę, którą wkładamy w owoc i podważamy pestkę. Zamiast czereśni do ciasta można dodać borówki, wiśnie czy śliwki w zależności od tego, jakie owoce lubimy i jakie są akurat dostępne. Przygotowanie ciasta zajmie tylko 15 minut, a po 40 minutach smakowity zapach rozejdzie się po całym domu.