Ciasto z borówkami. Sprawdzony przepis na borówkowe ciasto jogurtowe

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasto z borówkami Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael


Ciasto z borówkami według tego przepisu zawsze wychodzi. Jego bazą jest proste ciasto jogurtowe, a sekretem duża ilość pysznych borówek.


Lubisz borówki w każdej postaci? Koniecznie upiecz borówkowe ciasto. To deser, którym będzie zajadać się cała rodzina – wilgotne i puszyste ciasto pełne fioletowych owoców.


Jak zrobić ciasto z borówkami?


Zrobienie ciasta jest bardzo łatwe, ale warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. To po pierwsze porządne ubicie jaj z cukrem (najlepiej wykorzystać do tego drobny cukier do wypieków, bo chodzi o to, aby cukier całkowicie się rozpuścił). Masa jajeczna powinna być jasna i puszysta. Najprościej ubić jajka z cukrem wykorzystując do tego mikser – poświęć na ubijanie ok. 5 minut. Potem wystarczy już tylko wymieszać słodką masę jajeczną z resztą składników.


Do zrobienia ciasta możesz też wykorzystać zamienniki. Olej można zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem, a jogurt maślanką bądź kefirem. jeżeli nie przepadasz za aromatem skórki cytrynowej w cieście, dodaj inny – swój ulubiony aromat (np. waniliowy lub migdałowy). Do borówek możesz dodać także inne sezonowe owoce – np. porzeczki, agrest czy wiście.


Kruszonka do ciasta z borówkami


Jeśli lubisz kruszonkę, śmiało posyp nią ciasto borówkowe (kruszonkę nakładamy na owoce – oczywiście przed pieczeniem). Aby zrobić kruszonkę, potrzebujesz 100 g masła, 50 g cukru i 50 g mąki pszennej. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać, schłodzić, a następnie rozkruszyć na całym cieście i piec ciasto jak w przepisie. Ciasto borówkowe możesz posypać przed podaniem cukrem pudrem albo udekorować lukrem. Można je podawać udekorowane świeżymi borówkami.
Idź do oryginalnego materiału