Lubisz borówki w każdej postaci? Koniecznie upiecz borówkowe ciasto. To deser, którym będzie zajadać się cała rodzina – wilgotne i puszyste ciasto pełne fioletowych owoców.
Jak zrobić ciasto z borówkami?
Zrobienie ciasta jest bardzo łatwe, ale warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. To po pierwsze porządne ubicie jaj z cukrem (najlepiej wykorzystać do tego drobny cukier do wypieków, bo chodzi o to, aby cukier całkowicie się rozpuścił). Masa jajeczna powinna być jasna i puszysta. Najprościej ubić jajka z cukrem wykorzystując do tego mikser – poświęć na ubijanie ok. 5 minut. Potem wystarczy już tylko wymieszać słodką masę jajeczną z resztą składników.
Do zrobienia ciasta możesz też wykorzystać zamienniki. Olej można zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem, a jogurt maślanką bądź kefirem. jeżeli nie przepadasz za aromatem skórki cytrynowej w cieście, dodaj inny – swój ulubiony aromat (np. waniliowy lub migdałowy). Do borówek możesz dodać także inne sezonowe owoce – np. porzeczki, agrest czy wiście.
Kruszonka do ciasta z borówkami
Jeśli lubisz kruszonkę, śmiało posyp nią ciasto borówkowe (kruszonkę nakładamy na owoce – oczywiście przed pieczeniem). Aby zrobić kruszonkę, potrzebujesz 100 g masła, 50 g cukru i 50 g mąki pszennej. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać, schłodzić, a następnie rozkruszyć na całym cieście i piec ciasto jak w przepisie. Ciasto borówkowe możesz posypać przed podaniem cukrem pudrem albo udekorować lukrem. Można je podawać udekorowane świeżymi borówkami.