Święta za kilka dni, więc mam dla Was przepis na ciasto marchewkowe z orzechowym kremem. Przepis jest doskonały.
Ciasto marchewkowe to jeden z moich sztandarowych przepisów. Robię go od lat na wszystkie domowe uroczystości. Jest wilgotne, dość ciężkie, pachnie mocno cynamonem i jest zrobione głównie z marchewek. W cieście jest mąka pszenna pełnoziarnista (próbowałam ją zamienić na orzechy, ale jednak lepsze jest z glutenem). Do posłodzenia używam miodu i tu wiele osób zwraca mi uwagę, iż miód jest zakazany dla diabetyków. Ja nie znam produktów zakazanych. W diecie diabetyka jest miejsce na wszystko, tylko w określonych ilościach. Miodu w tym przepisie jest po pierwsze mało, a po drugie pełni funkcję smakową. Próbowałam zamieniać go na słodziki, ale ciasto nie było doskonałe. W tej wersji jest. Nie popadajmy w skrajności.
Część moich przepisów ewoluuje, kiedy robię je kolejny raz, albo pod wpływem Waszych potrzeb. Tak jest z ciastem marchewkowym. Dla mnie fajne jest bez kremów (bo i o wiele szybsze w przygotowaniu), ale dostawałam od Was pytania czym je można przełożyć. No i w końcu wymyśliłam idealną masę, która wybornie komponuje się z tym ciastem. Zatem zapraszam na ciasto marchewkowe z masą orzechową.
Składniki na 16 porcji ciasta:
500g drobno utartej marchewki
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
50ml oleju rzepakowego
5 jajek
2 łyżki miodu
50g orzechów włoskich
50g rodzynek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
Masa orzechowa:
200g mielonych orzechów włoskich
150 ml mleka 1,5% (może być też roślinne)
40g erytrolu
20g masła
Polewa:
50g gorzkiej czekolady z min. 70% zawartością kakao
20g posiekanych orzechów włoskich
Marchewkę obrać i zetrzeć. Następnie w misie miksera ubić wszystkie mokre składniki – jajka, olej i miód. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miksować do idealnego połączenia składników. Wyłączyć mikser, dodać rodzynki, posiekane orzechy włoskie, utartą marchewkę i wymieszać łyżką.
Masę przełożyć do kwadratowej foremki (u mnie silikonowa). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50-60 minut.
Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
Przygotować masę orzechową. Mleko posłodzić erytrolem i zagotować. Do gotującego się mleka wsypać zmielone orzechy i mieszając, gotować przez minutę. Zdjąć z ognia i wystudzić. Ostudzone orzechy utrzeć z masłem na masę, wyłożyć równomierną warstwę na wierzchu ciasta.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, polać po wierzchu tworząc artystyczne mazy. Posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby masa się stężała.
1 porcja ciasta to ok. 250 kcal, w: 18g, b: 7g, t: 17g
Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,8WW i 2.8 WBT
SMACZNEGO!
P.S. Można poprzestać na samym cieście marchewkowym i nie robić masy z orzechów, wtedy:
1 porcja ciasta bez masy i polewy to ok.135 kcal, w:14g, b:4g, t:7g co daje 1,4WW i 0,8WBT