Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą wszystkim posmakowało. Porcja o wadze 50g ma 2,2 wymiennika, w tym 1,6 WW i 0,6 WBT. 100g ma 247 kcal i 32 g węglowodanów.
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą
Drukuj
Składniki
Kruchy spód
- 70 g mąki orkiszowej
- 70 g mąki owsianej
- 30 g skrobii ziemniaczanej
- 135 g masła, zimnego
- 30 g cukru
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Rabarbar
- 550 g rabarbaru
- 2 łyżki (30 g) skrobii ziemniaczanej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 70 g dżemu malinowego (ja użyłam St. Dalfour)
Beza
- 3 białka
- 150 g cukru
- ¼ łyżeczki kamienia winnego (creme of tartare)
Przygotowanie
- Formę o wymiarach 25x25 cm wysmaruj masłem i wyłuż papierem do pieczenia.
- Mąki przesiej do miski, dodaj drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksuj mieszadłem do ciasta kruchego lub rozcieraj palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj żółtka i zagnieć gwałtownie ciasto. Schłódź ciasto w lodówce przez ok. 30 minut, następnie rozwałkuj nim przygotowaną wcześniej formę.
- Wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170°C (góra i dół bez termoobiegu). Spód podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.
- Rabarbar opłucz, osusz i pokrój na skośne 1 cm kawałki. Nie obieraj ze skórki. Włóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszaj. Następnie zgrubnie wymieszaj z dżemem.
- Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijaj na wysokich obrotach miksera, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj przez pół minuty.
- Na podpieczony spód wyłóż rabarbar, na wierzch połóż bezę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut w 170 °C, następnie nastaw piekarnik na suszenie (60°C) i ustaw czas na 20 minut. Wyjmij z piekarnika, beza z wierzchu powinna być twarda, po rozkrojeniu w środku mięciutka.
Wartość odżywcza w 100g
Kalorie: 247 kcal Białka: 3.2 g Tłuszcze: 11.4 g Cukry: 32,2 g Wymienniki: 4.8 WW: 3.2 WBT: 1.2
3.5.3251
Smacznego