Dzisiaj pora na ciasto kruche bezglutenowe, a adekwatnie na ciasteczka z niego wykonane. Do ciasteczek można dodać wszystko na co ma się ochotę. Ja dałam słonecznik i czekoladowe kropelki.
Ciasteczek wychodzi ok.30.
1 ciastko to ok.1,6WW i WBT ( 1,2WW i 0,4WBT) bez dodatków
Kaloryczność:
1 ciastko ok.90kalorii
(bazując na liczygramie)
Składniki:
2 jajka
100gr ksylitolu lub cukru trzcinowego
30gr cukru waniliowego bez glutenu
150gr masła
270gr mąki C firmy Schar
10gr mąki ryżowej- ewentualnie do podsypania ciasta przy wycinaniu ciastek
1łyżeczka proszku do pieczenia bez śladowych ilości glutenu
szczypta soli
Przygotowanie:
Produkty wykładam z lodówki. gwałtownie widelcem łączę elementy po czym zagniatam je w kulę. Wkładam kulę do lodówki na ok. 30minut.
Ciasto rozwałkowuję na macie posypanej mąką i wycinam ciastka szklanką (można użyć foremek). Rozgrzewam piekarnik.
Do ciastek dodaję słonecznik i bezglutenowe łezki czekoladowe- można pociąć czekoladę np. Goplanę, można dodać orzechy, bakalie itd.
Blachę wykładam papierem. Układam z zachowaniem odległości ciastka. Piekę ok. 10-15minut w 180st.C góra dół do zrumienienia. Jak ostygną ściągam z blachy.