Ciasteczka maślane bez glutenu z dodatkami

zcukrzycazapanbrat.wordpress.com 2 lat temu

Dzisiaj pora na ciasto kruche bezglutenowe, a adekwatnie na ciasteczka z niego wykonane. Do ciasteczek można dodać wszystko na co ma się ochotę. Ja dałam słonecznik i czekoladowe kropelki.

Ciasteczek wychodzi ok.30.

1 ciastko to ok.1,6WW i WBT ( 1,2WW i 0,4WBT) bez dodatków

Kaloryczność:

1 ciastko ok.90kalorii

(bazując na liczygramie)

Składniki:

2 jajka

100gr ksylitolu lub cukru trzcinowego

30gr cukru waniliowego bez glutenu

150gr masła

270gr mąki C firmy Schar

10gr mąki ryżowej- ewentualnie do podsypania ciasta przy wycinaniu ciastek

1łyżeczka proszku do pieczenia bez śladowych ilości glutenu

szczypta soli

Przygotowanie:

Produkty wykładam z lodówki. gwałtownie widelcem łączę elementy po czym zagniatam je w kulę. Wkładam kulę do lodówki na ok. 30minut.

Ciasto rozwałkowuję na macie posypanej mąką i wycinam ciastka szklanką (można użyć foremek). Rozgrzewam piekarnik.

Do ciastek dodaję słonecznik i bezglutenowe łezki czekoladowe- można pociąć czekoladę np. Goplanę, można dodać orzechy, bakalie itd.

Blachę wykładam papierem. Układam z zachowaniem odległości ciastka. Piekę ok. 10-15minut w 180st.C góra dół do zrumienienia. Jak ostygną ściągam z blachy.

Idź do oryginalnego materiału