Chrzan należy do grupy roślin krzyżowych, podobnie jak brokuły, brukselka czy kapusta. W Polsce znany jest od wieków i wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i medycynie ludowej. Na jego cześć Jan Brzechwa ułożył choćby wiersz z powtarzającym się refrenem: „Panie chrzanie, niech pan przestanie”.
Chrzan wzmacnia odporność organizmu
Od lat korzeń chrzanu stosowany jest jako tradycyjny sposób walki z przeziębieniami, z infekcjami dróg moczowych czy w formie okładów w leczeniu bólów reumatycznych. Uważany jest za naturalny antybiotyk. Jak wykazały liczne badania, korzeń chrzanu wykazuje adekwatności przeciwutleniające ze względu na dużą zawartość witaminy C (jedna łyżka chrzanu zawiera 6 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C) oraz sporą zawartość kwasu foliowego. Dzięki temu wspiera układ odpornościowy i pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie. Dodatkowo warzywo to zawiera magnez, potas, cynk i witaminy z grupy B.
Zawarte w chrzanie glukozynolany zapobiegają powstawaniu nowotworów
Najcenniejsze dla zdrowia substancje znajdujące się w korzeniu chrzanu to glukozynolany. Jak wskazują badania, zmniejszają one ryzyko zachorowania na nowotwory i hamują ich wzrost. To one właśnie odpowiadają za charakterystyczny ostry smak chrzanu.
Niepowtarzalny smak chrzanu wzbogaca smak potraw
Ostry smak chrzanu przyciąga uwagę, ma działanie orzeźwiające i podbija smak innych składników. Według Niki Segnit, autorki cenionego przez znawców kuchni „Leksykonu smaków”, chrzan pasuje nie tylko do ryb, szczególnie tłustych i wędzonych, a także do szynki i jajek. Warto więc wypróbować przepis na prostą, zdrową pastę, którą można podać nie tylko na Wielkanocne śniadanie, ale również każdego innego dnia.