Chronią mózg i serce, otulą jelita. "Polskie superfoods" biją na głowę truskawki i wiśnie

kobieta.gazeta.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: Na co pomaga borówka amerykańska? Fot. Archiwum prywatne


Nie bez powodu nazywane są "polskim superfoods". Borówka amerykańska należy do owoców o najwyższej zawartości antyoksydantów, ale to nie koniec korzyści dla zdrowia. Są także niskokaloryczne i po prostu smaczne. Na co pomagają borówki amerykańskie?
Badania University of Cincinnati wykazały, iż regularne spożywanie borówek może zmniejszyć ryzyko demencji. Amerykańscy naukowcy wprost nazywają te owoce "królem żywności przeciwutleniającej", a Polacy "czarnym złotem". To właśnie zawartość przeciwutleniaczy, przede wszystkim flawonoidów, sprawia, iż borówka amerykańska powinna znaleźć się w codziennej diecie. Nie jest to jednak jedyna korzyść.


REKLAMA


Zobacz wideo Czy w supermarkecie można kupować warzywa? Ekspert zwrócił uwagę na coś innego. "Mrożone są bezpieczne"


Na co pomagają borówki amerykańskie? To kopalnia zdrowia
Jak na łamach portalu dietetycy.org.pl pisze dr Justyna Bylinowska, "polskie superfoods" pomagają regulować poziom cukru we krwi, wspomagają zdrowie serca i mózgu, są też źródłem witamin, cennych składników mineralnych i wspomnianych już przeciwutleniaczy wykazujących działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwcukrzycowe. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje, iż zawartość polifenoli wynosi ok. 525 mg w 100 g. Ponadto owoce są bogatym źródłem witaminy C, A, E i K, witamin z grupy B, w tym ryboflawiny, niacyny i tiaminy, a także beta-karotenu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku i manganu.


Owoce te mają niski indeks glikemiczny (IG 53), co sprawia, iż są korzystne dla osób chorujących na cukrzycę. Pomagają też utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Dodatkowo spowalniają procesy starzenia i wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. Badacze z Cambridge wykazali, iż już 75 gramów borówek dziennie może zmniejszyć "utlenianie złego cholesterolu LDL".
Borówka amerykańska chroni wzrok i serce, może obniżać ciśnienie i przyczyniać się do zapobiegania zawałom serca. Jak zaznacza dr Justyna Bylinowska, jest też bezcenna dla mózgu. Może pomóc utrzymywać prawidłowe funkcje mózgu, poprawić pamięć i koncentrację, hamuje też stres oksydacyjny i łagodzi stany zapalne w jelitach. Te adekwatności wciąż jednak są przedmiotem badań naukowców.


Czy borówki są zdrowe? Daniil Dubov/iStock


Kto nie powinien jeść borówki amerykańskiej? Uważaj przy tych chorobach
Borówki można jeść na wiele różnych sposobów, również jako dodatek do owsianek, wypieków, sałatek, ale też w przetworach i sokach. Jak zaleca NCEZ, warto łączyć je w posiłku ze źródłem białka i zdrowych tłuszczów, np. z jogurtem naturalnym lub skyrem i garścią orzechów. Kluczem jest zachowanie umiaru i różnorodności w diecie. Poza osobami uczulonymi na te owoce uważać powinny także osoby z nietolerancją fruktozy. Zrezygnować z borówki lub mocno ograniczyć jej spożywanie powinny też osoby z chorobami nerek, u których zalecana jest dieta niskopotasowa.
OSTRZEŻENIE! Borówek nie powinno się łączyć z niektórymi lekami. Jak podkreśla Medonet.pl, mogą one wchodzić w niekorzystne interakcje m.in. z niektórymi lekami przeciwcukrzycowymi (efektem jest obniżanie poziomu cukru we krwi), buspironem, flurbiprofenem. W razie wątpliwości skonsultuj dietę i leki z lekarzem.
Idź do oryginalnego materiału