Chleb z cukinii ma chrupiącą skórkę, w środku jest wilgotny. Sprawdzony przepis

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Chleb z cukinii Źródło: Shutterstock


Chleb z cukinii, a mówiąc precyzyjnie, chleb z dodatkiem cukinii, jest bardzo smaczny i zdrowy. Przez kilka dni zachowuje świeżość. Warto go przygotować, gdy trwa sezon na cukinię.


Cukinia jest uniwersalnym warzywem, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Na pomysł dodania jej do chleba wpadli najprawdopodobniej Amerykanie. Przepis na chleb z cukinii został zamieszczony w amerykańskiej książce kucharskiej „American cookbook” Amelii Simmons już w 1796 roku.


Jak zrobić chleb z cukinii?


Chleb z cukinii ma charakterystyczny zielonkawy kolor, który nadaje mu cukinia. Upiec można go klasycznie w tzw. foremkach keksówkach, ale też w mniejszych foremkach czy np. w foremkach na muffiny.
Idź do oryginalnego materiału