Chleb, który pomaga schudnąć i obniża cholesterol. To najlepszy możliwy wybór

wdi24.pl 13 godzin temu

Chleb jest produktem spożywczym, który znajduje się w diecie prawie każdego Polaka. Wybór pieczywa jest ogromny. Pszenny, żytni, pełnoziarnisty, a może orkiszowy lub graham? Najnowsze badania wskazują, iż jest jeden rodzaj chleba, który może być idealnym wyborem dla osób dbających o linię i zdrowie serca. Chleb żytni – dlaczego warto go wybrać? Eksperci podkreślają, iż jedzenie chleba żytniego przynosi same korzyści. Jego niska zawartość tłuszczu, zaledwie 3,3 g na 100 g produktu, to znakomita wiadomość dla tych, którzy liczą kalorie. Błonnik znajdujący się w chlebie żytnim nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale i wspiera trawienie oraz pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL, co przekłada się na ochronę przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Ale to nie koniec zalet tego pieczywa. Chleb żytni jest bogatym źródłem fosforu, kluczowego dla mocnych kości i zębów, a także minerałów takich jak żelazo, wapń, selen i sód. Zdrowe kwasy tłuszczowe zawarte w chlebie żytnim wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają metabolizm, co ma istotne znaczenie dla wegetarian i wegan. Naukowe potwierdzenie jakości Naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii przyglądali się bliżej temu, co sprawia, iż chleb żytni jest tak wyjątko

Idź do oryginalnego materiału