Jedni jedzą bób ze skórką, inni ją odrzucają. Niesłusznie, bo z łupinki bobu, po ugotowaniu, można przygotować smaczną i zdrową przekąskę. Wystarczy oliwa z oliwek i odpowiednie przyprawy: odrobina słodkiej papryki, chili, czosnku granulowanego, cebuli w proszku, rozmarynu, oregano, suszonych pomidorów, soli i pieprzu. Tak doprawione skórki zapiekamy przez 10 minut w piekarniku i gotowe!
Dlaczego warto jeść bób?
Bób to warzywo jest pełne błonnika, witamin, minerałów i białka. Regularne spożywanie bobu przynosi niekwestionowane korzyści zdrowiu. Badania wskazują, iż pomaga na liczne problemy zdrowotne, w tym chorobę Parkinsona. Korzystnie też wpływa na pracę serca, obniża poziom „złego” cholesterolu i skutecznie zwalcza objawy anemii. Ze względu na dużą zawartość białka i błonnika bób zalecany jest osobom na dietach odchudzających i dbającym o linię. Daje na długo po zjedzeniu uczucie sytości i reguluje pracę jelit.
Wypróbuj przepis na chipsy z bobu