Chili con carne w wersji light (z indykiem)

dietolog.pl 3 lat temu

Przepis na chili con carne w wersji odchudzonej z mielonym mięsem z indyka, kolorową fasolą i papryczką chili. Przepyszne danie idealne wprost po przygotowaniu, wyśmienite również odgrzane.

Chili con carne to jednogarnkowe danie z kuchni meksykańsko-teksańskiej, przygotowywane na bazie czerwonego mięsa (wołowiny lub/i wieprzowiny) z dodatkiem pomidorów i obowiązkowo ostrej papryczki chili. Ja w moim przepisie zamiast wołowiny użyłam mielonego mięsa z indyka, dzięki czemu moje danie jest lżejsze. Dobrze doprawiłam przyprawami i dodałam dwa rodzaje fasoli – białą i czerwoną (taki trochę polski akcent ). Świetnie to wygląda, a jeszcze lepiej smakuje!

Przepis przygotowałam w ramach kampanii Dłuższe życie z cukrzycą, pozostałe filmy z tego cyklu znajdziecie na moim YT w serii Zdrowiej jesz, dłużej żyjesz. Jestem przekonana, iż moje przepisy Wam zasmakują! Przy czym zapewniam, iż są zdrowe i łatwe w przygotowaniu.

Wracając do chili con carne. Poniżej znajdziecie przepis w wersji tekstowej. Zachęcam do skorzystania i komentowania pod filmem.

Jeśli jeszcze nie subskrybujecie mojego kanału, to zapraszam. Nie ma dla mnie większej motywacji do tworzenia nowych materiałów, jak aktywność z Waszej strony – polubienia, komentarze, wiadomości i dyskusja.

Składniki na 4 porcje:

400 g mielonego mięsa z indyka
400 g krojonych pomidorów
po puszce czerwonej i białej fasoli
70 g koncentratu pomidorowego
1 mała papryczka chili
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka oliwy
sól, pieprz (opcjonalnie)

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Kiedy się zeszkli dodać rozdrobniony czosnek, chwileczkę poddusić i dodać mielone mięso z indyka. Podsmażać ciągle mieszając i rozdrabniając mięso dzięki drewnianej łopatki do czasu aż mięso zmieni kolor. Do mięsa dodać krojone pomidory (lub passatę) i dwie łyżki koncentrtu pomidorowego. Dodać też przyprawy – mielony kumin rzymski i suszone oregano. Następnie dodać pokrojoną drobno papryczkę chili (bez nasion), przykryć i dusić na niewielkim ogniu 15-20 minut.

Fasolę odcedzić na sitku i przelać wodą. Dodać do mięsa i pomidorów. Dusić jeszcze 2-3 minutki. Podawać ze świeżymi ziołami – u mnie posiekane oregano. Osobom z cukrzycą i zaburzeniami węglowodanów sugeruję, by do chili con carne nie dodawać białego ryżu, czy innych węglowodanowych dodatków. Samo jest już bardzo pożywne i sycące.

1 porcja to ok. 290 kcal, węglowodany: 27g, białko: 34g, tłuszcz: 5g

Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 2,7 WW i 1,8 WBT

SMACZNEGO!
Idź do oryginalnego materiału