Morwa biała ma jadalne liście, owoce, nasiona i korę korzenia. Każda z części zawiera inne substancje o działaniu leczniczym. Liście morwy białej zawierają 15 do 30 proc. białka i błonnik (28-44 proc.). W ich składzie znajdziemy też kwas askorbinowy, beta-karoteny, szczawiany, fityniany, kwas taninowy, makro- i mikroelementy (żelazo, cynk, wapń, fosfor, magnez), polifenole oraz związki działające przeciwbakteryjnie.
Owoce morwy białej zawierają cenną witaminę B2, kwas askorbinowy, makro- i mikroelementy, alkaloidy, antocyjany. W składzie nasion i kory korzenia morwy białej znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, ale też flawonoidy, alkaloidy oraz leachianon G (związek wykazujący działanie przeciwwirusowe) i Moran 20K (substancję przeciwcukrzycową).
Morwa biała na odchudzanie
Badania dowodzą, iż wyciąg z liści morwy białej hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów złożonych do cukrów prostych: maltazy oraz sacharazy. Dzięki temu nie ulegają one wchłonięciu w układzie pokarmowym. Zapobiega to więc w naturalny sposób odkładaniu się tkanki tłuszczowej i pomaga zredukować masę ciała. Picie herbatki z morwy ogranicza też apetyt, zwłaszcza na słodycze. Łatwiej więc poradzić sobie z podjadaniem między posiłkami, które często niweczy efekty odchudzania.
Morwa biała obniża stężenie cukru we krwi
Morwa biała zalecana jestcukrzykom, gdyż skutecznie obniża stężenie glukozy we krwi. Dzieje się tak za sprawą zawartej w niej kwercetyny – flawonoidu, który wpływa na metabolizm węglowodanów i sprzyja ich prawidłowej gospodarce oraz związku o nazwie Moran 20K. Uregulowana gospodarka węglowodanowa wpływa korzystnie na pracę trzustki, chroni przed insulinoopornością i cukrzycą typu 2.
Morwa biała w walce z wysokim poziomem cholesterolu
Morwa biała skutecznie obniża poziom cholesterolu i triglicerydów. Takie działanie wykazują preparaty zawierające ekstrakt z owoców, ale też herbatki z liści lub kory korzenia morwy.
Jedno z badań wykazało, iż przyjmowanie w ciągu doby 3 g sproszkowanych liści morwy w kapsułkach przez 30 dni spowodowało znaczący spadek cholesterolu całkowitego i „złego” (czyli frakcji LDL) oraz zmniejszenie nasilenia procesu miażdżycowego w naczyniach krwionośnych.
Picie naparu z morwy białej w profilaktyce choroby Alzheimera
Regularne picie herbatki z morwy białej zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Napar blokuje bowiem powstawanie jednego z rodzajów białka (beta-amyloidu) odpowiedzialnego za zmiany w mózgu oraz niweluje jego neurotoksyczność.
Morwa biała skutecznie zwalcza infekcje
Morwa biała wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Sprawdza się w leczeniu stanów zapalnych i infekcji. Łagodzi również objawy opryszczki wargowej. Napary i nalewki z liści morwy zaleca się chorym na grypę, anginę i zapalenie oskrzeli. Można też płukać nimi gardło podczas ostrego bólu.
Jak zrobić herbatkę z morwy białej?
Na rynku dostępne są zarówno gotowe herbatki z morwy białej jak i suszone liście rośliny. Jest też bogata oferta suplementów zawierających ekstrakt z tej rośliny. Występują one w formie tabletek oraz syropów.
Do przygotowania herbaty z morwy białej wystarczy:
ok. 1 g wysuszonych liści morwy białej,
100 ml wody o temperaturze 98℃.
Napar jest gotowy do wypicia po pięciu minutach od zalania liści gorącą wodą.