W sezonie jesienno-zimowym przeziębienie, kaszel i inne infekcje leczono wywarem z gałązek malin. Napar bogaty jest w witaminy, flawonoidy i garbniki. Znajdziemy w nim również olejki eteryczne oraz kwasy organiczne, tj. kwas cytrynowy, jabłkowy oraz salicylowy. Dlatego działanie naparu porównuje się do tego, jaki ma naturalna aspiryna. Napar ma adekwatności przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Wykazuje delikatne działanie wykrztuśne. Rozrzedza gromadzącą się w zatokach i oskrzelach wydzielinę. Napar można stosować również na podniesienie odporności.
„Mi mama zawsze robiła, jak miałam kaszel. Teraz ja robię taką herbatkę swoim dzieciom, jak tylko kaszel im dokucza. Jest pyszna” – to jeden z wpisów internautów w mediach społecznościowych Lasów Państwowych, którzy przypomnieli o przepisie na napar z pędów malin.
Jak przygotować herbatkę z gałązek malin?
Pędy malin potrzebne do przygotowania herbatki powinny być cienkie i giętkie. Nie wybierajmy zdrewniałych gałązek. Mogą mieć liście i pąki kwiatów. Należy ostrożnie opłukać je pod bieżącą wodą i wrzucić do garnka. Garść gałązek zalać szklanką wrzącej wody i zagotować. Po upływie pięciu minut odstawić garnek i poczekać, aż napar nabierze mocy. Herbatka z gałązek malin ma gorzkawy smak, dlatego można ją dosłodzić miodem.
Herbatka z gałązek malin zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy
Okazuje się, iż herbatka z gałązek malin pita regularnie zmniejsza ryzyko miażdżycy. Wykazuje działanie przeciwzakrzepowe – uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega zlepianiu się płytek krwi. Jest jednak ważna uwaga – odwaru nie powinny pić osoby cierpiące na kamicę nerkową.
Jakie jeszcze prozdrowotne adekwatności mają maliny?
Maliny zawierają bardzo wiele prozdrowotnych adekwatności. Warto wymienić kilka najważniejszych:
poprawiają trawienie,
działają przeciwcukrzycowo,
pomagają obniżyć ciśnienie krwi,
wykazują działanie przeciwmiażdżycowe,
opóźniają procesy starzenia,
korzystnie wpływają na kondycję skóry.