Zdrowa dieta to styl życia, który pozwala nam wzmocnić organizm, utrzymać prawidłową wagę, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych. Aby zdrowo się odżywiać, należy trwale zmienić nawyki żywieniowe, zwiększyć udział warzyw i owoców w diecie, zdrowych kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego, jeść chude mięso, ryby, strączki. Konieczne jest również wyeliminowanie wysoko przetworzonych produktów, gotowych dań, tłustych sosów, mięs, wędlin, pasztetów i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.
Korzyści zbilansowanej diety
Zdrowa dieta pomaga:
zachować prawidłową wagę
utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi
obniżyć ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych
wspomóc pamięć, koncentrację i funkcjonowanie układu nerwowego
wspomóc pracę serca
poprawić odporność i zmniejszyć ryzyko infekcji
dodać energii
5 produktów, które warto mieć zawsze w lodówce
Zdrowe odżywianie nie musi być skomplikowane. Wystarczy prawidłowo komponować listy zakupów i zawsze mieć pod ręką produkty, dzięki którym przygotujemy wartościowe i pyszne posiłki. Co dobrze jest trzymać w lodówce?
Jajka – jajka to żywność zaliczana do tzw. superfoods. Są bogate w witaminy, luteinę, żelazo, foliany. Można je przygotowywać na wiele sposobów: gotować, smażyć, dodawać do sałatek, tworzyć z nich zdrowe i sycące pasty kanapkowe
Kilka ulubionych warzyw – papryka, marchew, pomidory, a może cukinia czy bakłażan? Każdy z nas ma swoje ulubione warzywa, z których najchętniej przygotowuje potrawy. Dobrze jest zawsze mieć coś pod ręką, by móc zjeść zdrową kanapkę, zrobić omlet czy sałatkę
Awokado – awokado to kolejne superfoods, pełne zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów, kwasu foliowego i składników odżywczych wspierających organizm. Z awokado można w kilka chwil wyczarować guacamole, zdrową pastę kanapkową, można jeść je z jajkami czy dodawać do koktajli, by poprawić ich wartości odżywcze
Sezonowe owoce – owoce mogą zaspokoić chęć na cukier i stanowić zdrowszą i lepszą alternatywę dla słodyczy. Świetnie nadają się również jako dodatek do placuszków, naleśników, gofrów czy koktajli
Nabiał – dobrej jakości ser, kefir czy jogurt naturalny lub (jeśli jesteśmy weganami) roślinny odpowiednik jogurtu to świetna baza do stworzenia szybkich i jakościowych posiłków. Można je wykorzystać do sałatek, sosów do makaronu, smoothies, naleśników – możliwości jest naprawdę wiele!
Przy komponowaniu listy zakupów warto uwzględniać produkty, które są uniwersalne i na bazie których możemy gwałtownie stworzyć coś zdrowego. Dzięki temu unikniemy pokusy sięgania po gotowe posiłki, gdy złapie nas nagły głód. Smoothies, sałatkę czy omlet można przygotować w kilka minut, a korzyści z jedzenia takich posiłków są ogromne, dużo większe niż z jedzenia dań typu instant.