– Na początek muszę wyjaśnić, iż nie ma żadnych cudownych produktów, które sprawią, iż nagle schudniemy. Najważniejsze zawsze będzie przestrzeganie ogólnych zasady zdrowego odżywiania – mówi dr n. med. Karina Ryterska, dietetyczka pracująca m.in. na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym. Osobom, które chciałyby zredukować wagę, poleca dietę DASH, która bogata jest w warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe czy orzechy. Zakłada ograniczenie jedzenia czerwonego mięsa, słodyczy i ogólnie: wysokoprzetworzonych, pełnych soli i cukru produktów.
Co jeść, żeby chudnąć?
Karina Ryterska wymienia siedem produktów, które warto wprowadzić do codziennej diety (nie tylko wtedy, kiedy chcemy zrzucić zbędne kilogramy).
Odchudzanie to nie tylko dieta
Karina Ryterska zwraca uwagę na to, aby jeść produkty, które są łatwo trawione. – Zjedzmy mięso, ale nie smażone w grubej panierce, a np. ugotowane na parze lub na przykład upieczone w naczyniu żaroodpornym. Będzie również smaczne, a nie obciążymy takim posiłkiem nadmiernie układu pokarmowego – radzi.
Niezbędna dla zachowania zdrowia i przy zdrowym odchudzaniu jest także regularna aktywność fizyczna. Jaka? Tu specjaliści są zgodni: taka, jaka sprawia ci przyjemność i na jaką pozwala twój stan zdrowia. Może to być pływanie, jazda na rowerze, jazda na nartach, wrotkach, łyżwach czy zajęcia w klubie fitness. A może to być po prostu zwykły spacer.
WAŻNE: Przed rozpoczęciem nowej diety lub wprowadzeniem nowego planu żywieniowego zawsze warto porozmawiać z lekarzem lub dietetykiem.