Chcesz poczuć przypływ energii? Wyeliminuj z diety ten składnik na miesiąc

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Cukier Źródło: Shutterstock


Przeciętny Amerykanin spożywa zbyt dużo cukru. Według American Heart Association jest to ok. 77 gramów, czyli prawie pół szklanki. Zalecane normy spożycia przekroczone są aż trzykrotnie. Lekarze zbadali, co będzie działo się z organizmem, jeżeli odstawimy na miesiąc cukier. Sprawdź, czy problem dotyczy także ciebie.


Słodkie jedzenie jest odbierane jako smaczne, cukier powoduje jednak spustoszenie w organizmie. Badania wskazują, iż zbyt wysokie spożycie cukru przyczynia się do otyłości, stłuszczenia wątroby, wzrostu poziomów trójglicerydów, co wiąże się z chorobami serca. Zbyt duża ilość cukru w diecie może też prowadzić do pogorszenia funkcji poznawczych i powstawania nowotworów.


Jakie są korzyści odstawienia cukru?
Pozbędziesz się stanów zapalnych


Badania wskazują, iż odstawienie cukru spowoduje zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie, które sprzyja rozwojowi niektórych chorób. Ograniczy więc ryzyko wystąpienia, m.in.: Alzheimera, cukrzycy czy zapalenia stawów. Te choroby dotykają ok.125 milionów Amerykanów, w niektórych przypadkach są przyczyną śmierci.


Zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka


Raport z 2020 r. opublikowany w American Journal of Clinical Nutrition wskazuje, iż spożycie cukru może być czynnikiem ryzyka w rozwoju nowotworów, zwłaszcza raka piersi. „Spożycie cukru nie tylko zwiększa ryzyko wystąpienia raka, ale karmi istniejące już komórki nowotworowe” – mówi Allison Tallman, dietetyczka cytowana w portalu Eat This, Not That!


Zwiększysz poziom energii


Spożycie rafinowanego cukru, zwłaszcza tego, który znajduje się w przetworzonej żywności, ciasteczkach, frytkach i ciastach sprawia, iż czujesz się ospały i pozbawiony energii. jeżeli więc przez miesiąc zrezygnujesz z cukru, odczujesz pozytywne zmiany i poczujesz naturalny wzrost poziomu energii – tłumaczy ekspertka.


Poprawisz trawienie


Jeśli chcesz pozbyć się wzdęć, zrezygnuj z cukru – wskazują dietetycy. Niejedzenie cukru przez miesiąc pomoże ci osiągnąć adekwatny poziom bakterii jelitowych.


„Cukier i rafinowane węglowodany karmią złe bakterie w jelitach, co może prowadzić do problemów trawiennych. Może to potencjalnie powodować problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak gazy, wzdęcia, biegunka, a choćby zaparcia” – wyjaśnia dietetyczka Jenny Askew.
Idź do oryginalnego materiału