Dieta bogata w składniki odżywcze jest kluczowa zarówno dla zdrowia serca, układu naczyniowego jak i dla mózgu. Dlaczego tak się dzieje? Powodem jest fakt, iż aż 25 proc. naszej krwi dociera do mózgu. Z drugiej strony spożywanie tłuszczów nasyconych, rafinowanych węglowodanów i wysoko przetworzonej żywności może uszkodzić naczynia krwionośne, zwiększając ryzyko problemów z funkcjami mózgu, udaru i demencji. Ponadto nadmiar cukru w codziennym jadłospisie również może działać negatywnie, zaburzając m.in. metabolizm.
REKLAMA
Zobacz wideo Anna Wendzikowska przyznaje, iż dla dzieci jest mamą i tatą. "Jak miałam partnera też nie miałam pomocy" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Jaki jest najlepszy pokarm dla mózgu? Neurolog dzieli się listą produktów, które sam spożywa
Dr Aaron S. Lord to neurolog z NYU Langone Hospital–Brooklyn, który specjalizuje się w badaniach nad zapobieganiem udarom. Na łamach serwisu nypost.com przyznał, iż choć pogorszenie funkcji poznawczych nie zawsze jest odwracalne, to stosowanie diety korzystnej dla mózgu może spowolnić neurodegenerację i zmniejszyć ryzyko zachorowania m.in. na chorobę Alzheimera. Rekomenduje włączenie do diety kilku rodzajów produktów. Jednocześnie przyznaje, iż sam spożywa je codziennie lub przynajmniej raz w tygodniu.
Świeże ryby, zwłaszcza tłuste, zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Są uważane za zdrowe, gdyż posiadają adekwatności przeciwzapalne. Wśród polecanych znalazł się łosoś i halibut.
Zielone warzywa liściaste. Zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego, luteiny i beta-karotenu. Najlepsze będą szparagi (mają mnóstwo błonnika) lub brokuły gotowane na parze.
Pomidory są bogatym źródłem likopenu, silnego przeciwutleniacza związanego z beta-karotenem. Antyoksydanty są najważniejsze dla zdrowia mózgu, ponieważ zwalczają stany zapalne i stres oksydacyjny, pomagając zapobiegać neurodegeneracji.
Czego potrzebuje mózg codziennie? Pokarmy polecane przez specjalistę
Na liście znalazło się również kilka innych produktów.
Orzechy włoskie i jagody. Według Lorda mają najwyższy stosunek omega-3, czyli "dobrych tłuszczów" do omega-6 "złych tłuszczów". Z kolei borówki są bogate we flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami i cząsteczkami przeciwzapalnymi. Pomogą więc zmniejszyć wpływ stresu na mózg.
Oliwa z oliwek. Jest pełna tłuszczów jednonienasyconych, które pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i podnieść poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Świetnie nadaje się do gotowania, dressingów i dipów — możesz używać obficie.
Kurkuma i imbir. Mogą korzystnie wpływać na zdrowie mózgu, potencjalnie rozbijając blaszki amyloidowe, będące cechą charakterystyczną choroby Alzheimera.
Kawa i herbata. Są świetnym źródłem fitoskładników, które znacząco wpływają na metabolizm mózgu i są bogate we flawonoidy, które przyczyniają się do poprawy kontroli glikemii. Z kolei kofeina może poprawić koncentrację.
Świeżo prażony popcorn. Będzie o wiele bardziej sycącą i zdrowszą przekąską niż chipsy ziemniaczane.
Czy włączasz do swojej diety produkty, które wspierają zdrowie mózgu? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.