Chcesz mieć zdrowy mózg? Neurolog poleca 8 produktów. Ochronę przed udarem masz w zasięgu ręki

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Fot. Piotr Skornicki / Agencja Wyborcza.pl


To, co jemy ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Jaki jest najlepszy pokarm dla mózgu? Neurolog dr Aaron S. Lord wymienił osiem pokarmów, za których włączenie do diety twój mózg powie ci "dziękuję".
Dieta bogata w składniki odżywcze jest kluczowa zarówno dla zdrowia serca, układu naczyniowego jak i dla mózgu. Dlaczego tak się dzieje? Powodem jest fakt, iż aż 25 proc. naszej krwi dociera do mózgu. Z drugiej strony spożywanie tłuszczów nasyconych, rafinowanych węglowodanów i wysoko przetworzonej żywności może uszkodzić naczynia krwionośne, zwiększając ryzyko problemów z funkcjami mózgu, udaru i demencji. Ponadto nadmiar cukru w codziennym jadłospisie również może działać negatywnie, zaburzając m.in. metabolizm.


REKLAMA


Zobacz wideo Anna Wendzikowska przyznaje, iż dla dzieci jest mamą i tatą. "Jak miałam partnera też nie miałam pomocy" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Jaki jest najlepszy pokarm dla mózgu? Neurolog dzieli się listą produktów, które sam spożywa
Dr Aaron S. Lord to neurolog z NYU Langone Hospital–Brooklyn, który specjalizuje się w badaniach nad zapobieganiem udarom. Na łamach serwisu nypost.com przyznał, iż choć pogorszenie funkcji poznawczych nie zawsze jest odwracalne, to stosowanie diety korzystnej dla mózgu może spowolnić neurodegenerację i zmniejszyć ryzyko zachorowania m.in. na chorobę Alzheimera. Rekomenduje włączenie do diety kilku rodzajów produktów. Jednocześnie przyznaje, iż sam spożywa je codziennie lub przynajmniej raz w tygodniu.


Świeże ryby, zwłaszcza tłuste, zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Są uważane za zdrowe, gdyż posiadają adekwatności przeciwzapalne. Wśród polecanych znalazł się łosoś i halibut.
Zielone warzywa liściaste. Zawierają dużo błonnika, kwasu foliowego, luteiny i beta-karotenu. Najlepsze będą szparagi (mają mnóstwo błonnika) lub brokuły gotowane na parze.
Pomidory są bogatym źródłem likopenu, silnego przeciwutleniacza związanego z beta-karotenem. Antyoksydanty są najważniejsze dla zdrowia mózgu, ponieważ zwalczają stany zapalne i stres oksydacyjny, pomagając zapobiegać neurodegeneracji.


Czego potrzebuje mózg codziennie? Pokarmy polecane przez specjalistę
Na liście znalazło się również kilka innych produktów.


Orzechy włoskie i jagody. Według Lorda mają najwyższy stosunek omega-3, czyli "dobrych tłuszczów" do omega-6 "złych tłuszczów". Z kolei borówki są bogate we flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami i cząsteczkami przeciwzapalnymi. Pomogą więc zmniejszyć wpływ stresu na mózg.
Oliwa z oliwek. Jest pełna tłuszczów jednonienasyconych, które pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i podnieść poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Świetnie nadaje się do gotowania, dressingów i dipów — możesz używać obficie.
Kurkuma i imbir. Mogą korzystnie wpływać na zdrowie mózgu, potencjalnie rozbijając blaszki amyloidowe, będące cechą charakterystyczną choroby Alzheimera.
Kawa i herbata. Są świetnym źródłem fitoskładników, które znacząco wpływają na metabolizm mózgu i są bogate we flawonoidy, które przyczyniają się do poprawy kontroli glikemii. Z kolei kofeina może poprawić koncentrację.
Świeżo prażony popcorn. Będzie o wiele bardziej sycącą i zdrowszą przekąską niż chipsy ziemniaczane.


Czy włączasz do swojej diety produkty, które wspierają zdrowie mózgu? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału