Cebula ratuje zdrowie, jest smaczna i tania. Kto szczególnie powinien ją jeść?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Krojenie cebuli Źródło: Pexels / mali maeder


Cebula biała, żółta czy czerwona? Każda z nich jest dla nas niezwykle zdrowa. jeżeli szukasz naturalnego sposobu na rozrzedzenie krwi, to wprowadź cebulę do swojej diety jak najszybciej. Wypróbuj przepis na pyszną konfiturę z czerwonej cebuli.


Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie, uprawianym od czasów starożytnych. Według badań naukowych to skarbnica korzystnych dla nas substancji. W ubiegłych wiekach, na statku wypływającym w daleką podróż musiała znaleźć się cebula, chroniła bowiem przed szkorbutem i innymi chorobami. To działanie cebula zawdzięcza dużej zawartość witaminy C, żelaza, cynku i kwasu foliowego. Ta bliska krewna czosnku jest również bogatym źródłem błonnika, pomagającego obniżyć stężenie cholesterolu we krwi i chromu, który może pomagać regulować wahania cukru we krwi, co jest ważne przy cukrzycy i insulinooporności.


Cebula działa przeciwzakrzepowo


Naukowcy uważają, iż zawarte w cebuli naturalne substancje roślinne tzw. flawonoidy, stanowią o przeciwnowotworowym, przeciwzakrzepowym i przeciwzapalnym działaniu cebuli. Najcenniejszym z nich są:


działająca bioaktywnie kwercetyna (jest jej szczególnie dużo w czerwonej cebuli), która wzmacnia naczynia krwionośne,


allicyna, która rozrzedza krew, hamując agregację (zlepianie się) płytek krwi.


Cebula w diecie rozrzedzającej krew


Wiele osób boryka się z zakrzepicą, polegająca na powstawaniu skrzepów w żyłach głębokich, co może prowadzić do udarów i zatorowości płucnej. Oprócz leczenia farmakologicznego warto więc wprowadzić do diety naturalne produkty, bogate w substancje przeciwdziałające zakrzepom, a takim właśnie produktem jest cebula.


Cebula – surowa, pieczona, czy duszona?


Jedną z niezwykłych cech cebuli jest to, iż choćby po obróbce cieplnej zachowuje swoje adekwatności. Możemy więc ją jeść na surowo, na kanapkach lub dodaną do sałatek, duszoną czy pieczoną. Przy wykorzystaniu cebuli w diecie warto podkreślić fakt, iż surowa cebula jest niskokaloryczna. Jedna cebula średniej wielkości to tylko ok. 40 kcal.


Cebuli nie poleca się jedynie osobom ze schorzeniami wątroby czy przewodu pokarmowego. Warto wykorzystać prozdrowotne adekwatności cebuli, przyrządzając konfiturę z czerwonej cebuli, która stanowi niezwykle smaczny i oryginalny dodatek do wszelkich kanapek, pasztetów i past.


Wypróbuj przepis na konfiturę z czerwonej cebuli
Idź do oryginalnego materiału