Burger wołowy to grillowy klasyk. gwałtownie się go robi, warto zadbać o znakomite mięso i dobre dodatki. Mateusz z Tradycji Smaku polecił nam świetny sposób na prosty sos burgerowy – wystarczy majonez wymieszać z dobrej jakości sosem BBQ, spróbowaliśmy i polecamy z całego serca. On nam też polecił by ugrillować do burgera grzyby. Doskonałe pieczywo burgerowe kupiliśmy w The Bakery – bułka, jak należy, jest duża i słodkawa. jeżeli chcecie topowych rozwiązań na grilla – to jest właśnie jedno z nich. Bierzcie!
Składniki:
- burger wołowy Tradycja Smaku 2 szt.
- bułka burgerowa 2 szt The Bakery
- 4 liście rzymskiej sałaty EKO
- 3 łyżki majonezu Bals’Amore
- 3 łyżki sosu BBQ Raczek
- kilka dużych boczniaków
- 2 łyżki klarowanego masła
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- sól i pieprzu
Krok po kroku:
- Zacznij od grzybów, posiekaj je i smaż na mocnym ogniu z odrobiną oleju lub klarowanego masła. Gdy będą rumiane dodaj przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Zdejmij grzyby z patelni.
- Na rozgrzaną patelnię wyłóż łyżkę masła klarowanego, a następnie burgery, posól je i popieprz delikatnie z wierzchu. Usmaż z dwóch stron przez 3 minuty. Zdejmij z ognia.
- Na patelni podsmaż przekrojoną na pół bułkę burgerową – wystarczy dosłownie minuta z każdej strony.
- Wymieszaj majonez z sosem BBQ.
- Na zrumieniony spód bułki układaj kolejno: warstwę sosu, sałatę, mięso i grzyby, przykryj drugą połówką bułki – jedz od razu!
