Bundz to jeden z najzdrowszych serów. Przygotuj z niego lekką przekąskę

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Budz Źródło: Wikimedia Commons


Bundz uznawany jest za jeden z najzdrowszych serów, gdyż wytwarzany jest z owczego mleka. Warto się nim delektować nie tylko ze względu na interesujący lekko orzechowy smak, ale też na korzystne dla zdrowia działanie. Dowiedz się, jak przygotować z niego przekąskę.


Bundz (lub inaczej bunc) to delikatny, pełnotłusty, miękki ser o lekko orzechowym smaku. Tradycyjnie wytwarzany jest na Podhalu od wiosny do jesieni, z owczego mleka. Jak mówią smakosze, bundz najlepszy jest wiosną, bo po pierwszym po zimie wypasie owiec ich mleko jest najsmaczniejsze. Zdarza się też, iż bundz robiony jest z domieszką mleka krowiego.


W smaku i konsystencji bundz przypomina włoski ser mozzarella. I tak jak mozzarella nadaje się do różnych rodzajów zapiekanek, ale też jako farsz do pierogów. Bundz dobrze smakuje w połączeniu z pomidorami. Można pokroić go w plastry i przełożyć plastrami pomidora, dodać liście bazylii i skropić oliwą z oliwek. Albo zgrillować z plasterkami pomidora i świeżym rozmarynem. Podajemy go na liściach sałaty lub na chrupiącej grzance. To wartościowa przekąska lub danie na kolację. Przepadają za nią zwłaszcza dzieci, gdyż jest łagodna w smaku. Podajemy sprawdzony przepis.
Idź do oryginalnego materiału