Bundz (lub inaczej bunc) to delikatny, pełnotłusty, miękki ser o lekko orzechowym smaku. Tradycyjnie wytwarzany jest na Podhalu od wiosny do jesieni, z owczego mleka. Jak mówią smakosze, bundz najlepszy jest wiosną, bo po pierwszym po zimie wypasie owiec ich mleko jest najsmaczniejsze. Zdarza się też, iż bundz robiony jest z domieszką mleka krowiego.
W smaku i konsystencji bundz przypomina włoski ser mozzarella. I tak jak mozzarella nadaje się do różnych rodzajów zapiekanek, ale też jako farsz do pierogów. Bundz dobrze smakuje w połączeniu z pomidorami. Można pokroić go w plastry i przełożyć plastrami pomidora, dodać liście bazylii i skropić oliwą z oliwek. Albo zgrillować z plasterkami pomidora i świeżym rozmarynem. Podajemy go na liściach sałaty lub na chrupiącej grzance. To wartościowa przekąska lub danie na kolację. Przepadają za nią zwłaszcza dzieci, gdyż jest łagodna w smaku. Podajemy sprawdzony przepis.