Racuchy możesz podać je na podwieczorek, wczesną kolację czy późne weekendowe śniadanie. Spośród wielu przepisów proponujemy ten wypróbowany, z dodatkiem budyniu. Ten nieoczywisty dodatek sprawia, iż racuchy będą aksamitne i delikatne.
Dodaj do racuchów budyń o smaku wanilii
Proponujemy wam, aby do ciasta na racuchy wsypać opakowanie budyniu o smaku wanilii.
„To świetnie wpłynie na ich aromat i poprawi konsystencję masy oraz sprawi, iż staną się bardziej aksamitne” – wskazuje ekspertka kulinarna z portalu Przyślij Przepis.
Dodanie odrobiny proszku do pieczenia gwarantuje, iż po usmażeniu będą bardziej puszyste. Żeby wzbogacić ich smak i walory odżywcze można dodać do nich banany.
Dlaczego do racuchów warto dodać banany?
To jeden z najpopularniejszych owoców, który jest cennym źródłem potasu oraz innych składników mineralnych i witamin. Zawartość potasu sprawia, iż banany zalecane są przy normalizacji poziomu ciśnienia krwi, łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach, dzięki czemu nasze wszystkie narządy są o wiele lepiej dotlenione. Potas zapobiega też rozwojowi miażdżycy, zawałom serca i udarom. Zawarta w tych owocach pektyna obniża poziom złego cholesterolu LDL i oczyszcza organizm z toksyn. Warto więc włączyć banany do codziennego jadłospisu – doradzają dietetycy.