REKLAMA
Wiadomo, iż duża ilość tłuszczu w okolicy brzucha zwiększa ryzyko nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu we krwi, chorób serca, stłuszczenia wątroby. Otyłość brzuszna znajduje się także wśród czynników ryzyka stanów przedcukrzycowych i cukrzycy typu 2, udaru mózgu, bezdechu sennego, a także rozwoju niektórych rodzajów nowotworów złośliwych oraz ryzyka przedwczesnej śmierci z dowolnej przyczyny.Czytaj także:
Czym jest brzuch insulinowy? Nie ignoruj tego objawu. Może być niebezpieczny dla zdrowia
Zobacz wideo
Można mieć rozstęp mięśnia brzucha i o tym nie wiedzieć? Jak to zbadać?
Wygląd brzucha a stan zdrowiaJak wyjaśnia Paul Banwell, chirurg plastyczny i kosmetyczny, w rozmowie z portalem "Femail", wyróżnia się cztery rodzaje brzuchów: brzuch hormonalny, wzdęty, "piwny" oraz brzuch poporodowy, a ich kształt i twardość mogą zdradzić wiele na temat ogólnego stanu zdrowia. I tak, jeżeli powiększający się brzuch u kobiet nie wynika ani ze zmiany diety ani z braku ćwiczeń fizycznych, jest miękki i opadający dość nisko, może to oznaczać zmiany hormonalne, w tym zaburzenia związane z początkiem menopauzy. Z kolei wzdęty i twardy to oznaka problemów trawiennych i jelitowych. Może wynikać z nieprawidłowej diety, być oznaką przejedzenia, a także nietolerancji pokarmowej. Objawy nietolerancji pokarmowych pojawiają się zwykle kilka godzin po jedzeniu, w przeciwieństwie do alergii pokarmowej, gdzie reakcja organizmu jest niemal natychmiastowa. Ostra reakcja ze strony układu pokarmowego na jedzenie może też świadczyć o takich schorzeniach jak: zespół jelita drażliwego, zespół stresu i lęku, nietolerancja laktozy, celiakia, choroba zapalna jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna), alergia.Przyrost masy ciała i tak zwany "brzuch piwny" mogą być powiązane z piciem alkoholu i problemami z wątrobą (stłuszczenie wątroby). Stłuszczenie wątroby zwykle nie daje żadnych objawów, ale mogą one obejmować powiększenie wątroby, uczucie zmęczenia i ból brzucha.
Istnieje też stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi (MASLD), dawniej nazywana niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). To schorzenie nie ma związku ani ze spożywaniem alkoholu, ani z przyjmowaniem leków, ani też z chorobami genetycznymi. Stłuszczenie wątroby może prowadzić do przewlekłego, postępującego zapalenia wątroby, które nieleczone grozi zwłóknieniem wątroby, marskością wątroby i zwiększa ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego.