Brudna dwunastka 2023. Te warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Warzywa i owoce Źródło: Fotolia / Autor: Kzenon


Jest nowe zestawienie brudnej dwunastki, czyli najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. Ranking otwierają truskawki i szpinak, a w tym roku do zestawienia dołączyły też jagody.


Ranking co roku publikuje Environmental Working Group (EWG) i każdego roku zestawienie budzi wiele emocji. Zestawienie jest przygotowywane na podstawie wyników badań próbek owoców i warzyw na obecność środków, które w wysokim stężeniu są niebezpieczne dla człowieka (warzywa i owoce sprawdzono pod kątem obecności 251 różnych pestycydów).


Parszywa dwunastka warzyw i owoców


Te warzywa i owoce znalazły się na liście parszywej dwunastki w 2023 roku:


truskawki,


szpinak,


jarmuż, kapusta, liście gorczycy,


brzoskwinie,


gruszki,


nektarynki,


jabłka


winogrona,


papryka słodka i ostra,


wiśnie,


jagody,


zielona fasolka szparagowa.


Według raportu w tych 12 produktach znaleziono łącznie 210 różnych pestycydów. Jarmuż, kapusta włoska i gorczyca zawierały największą liczbę różnych pestycydów – aż 103 rodzaje, tuż za nimi uplasowały się papryki – 101 rodzaje pestycydów. Jak podano w raporcie, niektóre testy wykazały choćby ślady substancji dawno zakazanych przez Amerykańską Agencję Ochrony Środowiska. „Pestycydy są toksyczne z założenia” – podkreśliła Jane Houlihan, była wiceprezes ds. badań w EWG.


Co jeść, aby unikać nadmiaru pestycydów?


Autorzy raportu sugerują, aby częściej wybierać owoce i warzywa z listy tzw. czystej piętnastki – listy również publikowanej przez EWG. Na jej szczycie znajduje się awokado, a dalej m.in. kukurydza, ananas, cebula, kiwi, mango, słodkie ziemniaki, czy marchew. Specjaliści podkreślają, iż wolne od pestycydów jedzenie jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w ciąży i dzieci. Stąd najlepiej sięgać po produkty z upraw ekologicznych. Eksperci przyznają, iż to jest droższe rozwiązanie i radzą, jeżeli ktoś nie ma takiej możliwości, aby stosować podstawowe zasady higieny, które pomogą zniwelować ilość chemikaliów, które trafią na talerz.


Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków doradza:


mycie rąk ciepłą wodą z mydłem przez 20 sekund przed i po przygotowaniu świeżych produktów,


płukanie produktów przed obieraniem, aby brud i bakterie nie zostały przeniesione z noża na owoce lub warzywa,


szorowanie twarde produktów, takich jak jabłka i melony przy użyciu czystej szczotki do warzyw i owoców,


suszenie produktów czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym, aby nie dopuścić do rozwoju bakterii, które mogą być na produktach obecne.
Idź do oryginalnego materiału