Ranking co roku publikuje Environmental Working Group (EWG) i każdego roku zestawienie budzi wiele emocji. Zestawienie jest przygotowywane na podstawie wyników badań próbek owoców i warzyw na obecność środków, które w wysokim stężeniu są niebezpieczne dla człowieka (warzywa i owoce sprawdzono pod kątem obecności 251 różnych pestycydów).
Parszywa dwunastka warzyw i owoców
Te warzywa i owoce znalazły się na liście parszywej dwunastki w 2023 roku:
truskawki,
szpinak,
jarmuż, kapusta, liście gorczycy,
brzoskwinie,
gruszki,
nektarynki,
jabłka
winogrona,
papryka słodka i ostra,
wiśnie,
jagody,
zielona fasolka szparagowa.
Według raportu w tych 12 produktach znaleziono łącznie 210 różnych pestycydów. Jarmuż, kapusta włoska i gorczyca zawierały największą liczbę różnych pestycydów – aż 103 rodzaje, tuż za nimi uplasowały się papryki – 101 rodzaje pestycydów. Jak podano w raporcie, niektóre testy wykazały choćby ślady substancji dawno zakazanych przez Amerykańską Agencję Ochrony Środowiska. „Pestycydy są toksyczne z założenia” – podkreśliła Jane Houlihan, była wiceprezes ds. badań w EWG.
Co jeść, aby unikać nadmiaru pestycydów?
Autorzy raportu sugerują, aby częściej wybierać owoce i warzywa z listy tzw. czystej piętnastki – listy również publikowanej przez EWG. Na jej szczycie znajduje się awokado, a dalej m.in. kukurydza, ananas, cebula, kiwi, mango, słodkie ziemniaki, czy marchew. Specjaliści podkreślają, iż wolne od pestycydów jedzenie jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w ciąży i dzieci. Stąd najlepiej sięgać po produkty z upraw ekologicznych. Eksperci przyznają, iż to jest droższe rozwiązanie i radzą, jeżeli ktoś nie ma takiej możliwości, aby stosować podstawowe zasady higieny, które pomogą zniwelować ilość chemikaliów, które trafią na talerz.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków doradza:
mycie rąk ciepłą wodą z mydłem przez 20 sekund przed i po przygotowaniu świeżych produktów,
płukanie produktów przed obieraniem, aby brud i bakterie nie zostały przeniesione z noża na owoce lub warzywa,
szorowanie twarde produktów, takich jak jabłka i melony przy użyciu czystej szczotki do warzyw i owoców,
suszenie produktów czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym, aby nie dopuścić do rozwoju bakterii, które mogą być na produktach obecne.