Brioche con gelato, czyli lodowa kanapka, którą uwielbiają Włosi. Przepis

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Brioche con gelato Źródło: Shutterstock / Salvatore Allotta


Włosi uwielbiają brioszki z lodami. Lodowe kanapki jedzą na śniadanie, ale też późnym wieczorem. Stoją w długich kolejkach do lodziarni, żeby kupić ten przysmak. Spróbuj przygotować według sprawdzonego przepisu.


Klasyczny przepis na Brioche tuppo con gelato pochodzi z Sycylii. Nazwa brioszek, czyli drożdżowych bułeczek, pochodzi od ich kształtu, który nawiązuje do tradycyjnego niskiego koka, który kiedyś nosiły Sycylijki i który w regionalnym dialekcie nazywa się „tuppo”. A lody to po włosku „gelato”. jeżeli nie jedliście jeszcze lodowych kanapek, to koniecznie spróbujcie je przygotować. Lody, zamiast w wafelku podajemy w drożdżowej, pachnącej masłem bułeczce. Do nadziania bułeczek najlepiej pasują pistacjowe, tradycyjne śmietankowe i czekoladowe lody. Oryginalny smak mają też brioszki nadziane lodami o smaku słony karmel. Ale oczywiście każdy może wybrać swoje ulubione smaki, albo nadziać je domowymi lodami.


Jak przygotować i podać brioche con gelato?


Przygotowanie drożdżowych bułeczek z lodami nie jest trudne. Brioszki, które upieczesz według tego przepisu, są bardzo miękkie. Można je przechowywać przez kilka dni w woreczku, żeby nie zrobiły się twarde, albo je zamrozić. Podając deser przekrój brioszki na pół, dodaj 2-3 gałki lodów do każdej bułeczki. Można też udekorować bułeczki posiekanymi świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami lub czekoladą. Stanowią pyszną letnią przekąskę, idealną dla dorosłych i dzieci. Smakują wyśmienicie.
Idź do oryginalnego materiału