Klasyczny przepis na Brioche tuppo con gelato pochodzi z Sycylii. Nazwa brioszek, czyli drożdżowych bułeczek, pochodzi od ich kształtu, który nawiązuje do tradycyjnego niskiego koka, który kiedyś nosiły Sycylijki i który w regionalnym dialekcie nazywa się „tuppo”. A lody to po włosku „gelato”. jeżeli nie jedliście jeszcze lodowych kanapek, to koniecznie spróbujcie je przygotować. Lody, zamiast w wafelku podajemy w drożdżowej, pachnącej masłem bułeczce. Do nadziania bułeczek najlepiej pasują pistacjowe, tradycyjne śmietankowe i czekoladowe lody. Oryginalny smak mają też brioszki nadziane lodami o smaku słony karmel. Ale oczywiście każdy może wybrać swoje ulubione smaki, albo nadziać je domowymi lodami.
Jak przygotować i podać brioche con gelato?
Przygotowanie drożdżowych bułeczek z lodami nie jest trudne. Brioszki, które upieczesz według tego przepisu, są bardzo miękkie. Można je przechowywać przez kilka dni w woreczku, żeby nie zrobiły się twarde, albo je zamrozić. Podając deser przekrój brioszki na pół, dodaj 2-3 gałki lodów do każdej bułeczki. Można też udekorować bułeczki posiekanymi świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami lub czekoladą. Stanowią pyszną letnią przekąskę, idealną dla dorosłych i dzieci. Smakują wyśmienicie.