Orzechy włoskie - adekwatności odżywcze
Orzechy włoskie są jednym z najzdrowszych, naturalnych produktów na świecie. Są źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Spożywanie trzech orzechów włoskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.
Orzech włoski zawiera w sobie:Reklama
aminokwasywitaminy z grupy Bminerały - w szczególności: potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod
Orzechy włoskie działają prozdrowotnie na układ krążenia
Z uwagi na zawarte w orzechach włoskich wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne - doskonale usprawniają pracę układu krążenia, obniżając poziom tzw. złego cholesterolu. Ponadto wykazują działanie przeciwzapalne, rozszerzają naczynia krwionośne oraz zmniejszają lepkość krwi i tendencję do powstawania zakrzepów.
Czytaj także: Orzechy włoskie: Odżywiamy komórki mózgowe
Orzechy włoskie na dolegliwości żołądkowe
Orzechy włoskie posiadają bardzo silne adekwatności antybakteryjne, grzybobójcze i przeciwzapalne, dlatego mogą łagodzić skutki zatrucia pokarmowego. Ponadto jedzenie orzechów włoskich przyczynia się do poprawy składu mikroflory przewodu pokarmowego.
Orzechy włoskie poprawiają pracę mózgu
Zawartość orzechach włoskich antyoksydanty, kwasy omega-3, witamina E i foliany zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji, wpływają na poprawę pamięci i utrzymanie na wysokim poziomie funkcji poznawczych - zwłaszcza u osób starszych oraz wspierają procesy myślowe i hamują procesy starzenia.
Warto wiedzieć: Które orzechy są najzdrowsze? Oto wyjątkowa piątka!
Orzechy włoskie posiadają adekwatności antynowotworowe
Regularne spożywanie orzechów włoskich sprzyja zwalczaniu wolnych rodników i obniża ryzyko zachorowania na raka. Wiele badań naukowych wskazuje, iż spożywanie orzechów włoskich ma wymierny wpływ na obniżenie ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory.