Błyskawiczne lody z blendera. Przygotujecie je w kilka minut

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Blender z owocami Źródło: Pexels


Lody z blendera to jedna z najszybszych i najprostszych opcji na chłodzący deser w upalny dzień. W ogóle się przy nich nie napracujecie!


Lody, czyli najbardziej oczywisty letni deser, możecie przygotować dosłownie w ciągu kilku minut. Receptura jest banalnie prosta – wystarczy, iż użyjecie do tego blendera, który większość z was ma w swoim domu. Pyszne, domowe lody to idealny pomysł na ochłodę w upalne dni. Można je kupić w sklepie lub lodziarni, jednak te zrobione w domu też będą smakować naprawdę doskonale. Opcji jest dużo – możecie przygotować domowe lody truskawkowe, proste lody czekoladowe bez maszynki. Do bardziej oryginalnych opcji należą lody owsiane lub lody twarogowe. Ich zrobienie zajmuje jednak nieco więcej czasu. jeżeli macie ochotę na ekspresowe lody – koniecznie wykorzystajcie do tego blender.


Ekspresowe owocowe lody z blendera


Takie błyskawiczne lody z blendera przygotujecie dosłownie w ciągu kilku minut. Co więcej – nie będziecie do tego potrzebować wielu składników. Zrobicie je na bazie jogurtu greckiego i zamrożonych owoców. Zamiast jogurtu greckiego możecie użyć też mleka lub śmietanki. Wystarczy, iż zmiksujecie te składniki. Później możecie jeszcze dosłodzić lody wedle uznania, na przykład cukrem pudrem, ksylitolem lub miodem. Bardzo istotne jest jednak, żeby blender był dość mocny – musi sobie poradzić z rozdrobnieniem zamrożonych owoców.


Ta metoda jest bardzo prosta i da sobie z nią radę każdy, w przeciwieństwie do korzystania ze znacznie bardziej skomplikowanych receptur. Tak przygotowane lody należy jeszcze schłodzić. Całość przelejcie do pojemnika i wstawcie do zamrażalnika na około 5-7 godzin. jeżeli chcecie uzyskać kremową konsystencję bez kryształków lodu – w początkowej fazie zamarzania należy mieszać całość co około pół godziny.


Jak zrobić lody śmietankowe z blendera?


W tym przypadku będziecie potrzebować tylko trzech składników – jajek, śmietanki i czegoś, co osłodzi lody – cukru, ksylitolu, miodu lub syropu klonowego. Ten podstawowy przepis możecie wzbogacić też o masło, mleko. jeżeli zdecydujecie się użyć śmietanki do swoich lodów z blendera, musicie pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim ważne jest, by śmietanka zawierała minimum 30 procent tłuszczu i była słodka. Świetnie sprawdzi się ta o rzadkiej konsystencji – zwykle jest ona sprzedawana w kartonikach.
Idź do oryginalnego materiału