Błyskawiczne ciasto czekoladowe z mikrofalówki. Zrobisz je w 7 minut!

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasto czekoladowe z mikrofalówki. Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich


Czy można zrobić pyszne ciasto czekoladowe w 7 minut? Tak! Wystarczy, iż masz w domu mikrofalówkę i podstawowe składniki. Ciasto w kubeczku można jeść także na ciepło.


Jeśli nigdy nie próbowałeś zrobić ciasta w mikrofalówce, to koniecznie nadrób zaległości. To najszybsze ciasto świata, które smakuje naprawdę bardzo dobrze. Co więcej – możesz modyfikować przepis według własnej fantazji.


Jak zrobić ciasto czekoladowe w mikrofali?


To dziecinnie proste: wystarczy wymieszać wszystkie składniki i włożyć kubek do mikrofalówki na ok. 2-2,5 minuty. To wszystko! WAŻNE: Ciasto z mikrofalówki błyskawicznie wyrasta (powinno podwoić swoją objętość), potrafi na moment "wyjść" poza brzegi kubka. Lepiej wziąć kubek większy, niż za mały.


Podstawowy przepis możesz modyfikować. Jak? Podajemy kilka propozycji:


zamiast mleka lub części mleka dodaj do ciasta sok pomarańczowy,


dodaj do ciasta pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej,


włóż do wymieszanego już ciasta cukierek toffi, kawałek czekolady lub łyżeczkę konfitury.


Jak podawać czekoladowe ciasto w kubku?


Błyskawiczne ciasto czekoladowe to doskonała opcja na niespodziewanych gości. Jak podać takie ciasto? Oczywiście w kubeczkach. Ciasto czekoladowe z mikrofali świetnie smakuje na gorąco, można wtedy je podać z gałką lodów i świeżymi owocami (np. malinami lub borówkami). jeżeli chcesz podać ciasto w kubku z lodami, koniecznie piecz je w większym naczyniu (kubek ok. 400 ml).


Ciasto można udekorować polewą czekoladową i posypkami, lukrem, bitą śmietaną, ale też postawić na wersję minimalistyczną i po prostu posypać je cukrem pudrem. W wersji dla dorosłych gotowe już ciasto można nasączyć kawą z dodatkiem alkoholu (łyżka kawy i łyżka alkoholu, np. koniaku lub rumu).
Idź do oryginalnego materiału