Biorę to ciasto i robię przysmak z przepisu Matteo Brunettiego. To świetny pomysł na szybki obiad

zdrowie.wprost.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Ciasto filo Źródło: Pexels / Meruyert Gonullu


Czy lazanie można zrobić w mniej niż pół godziny? Jak najbardziej. Udowadnia to Matteo Brunetti. Znany włoski kucharz przełamuje kulinarne schematy i przygotowuje swój rodzinny przysmak w zupełnie innej odsłonie niż każe tradycja.


Matteo Brunetti to finalista szóstej edycji programu „Masterchef”. Jak sam mówi o sobie, jest Włochem z urodzenia, ale z polskim, romantycznym sercem. Do jego największych pasji należy gotowanie. Chętnie dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem w różnych programach telewizyjnych. Aktywnie działa też w sieci i mediach społecznościowych. Stawia na szybkie, smaczne oraz proste przepisy. Przedstawia je w niezwykle zabawny i interesujący sposób, czym zdobył sobie sympatię wielu tysięcy osób. Jednocześnie lubi przełamywać utarte kulinarne schematy. Recepta na lazanie jest tego najlepszym przykładem.


Jak zrobić lazanie z przepisu Matteo Brunettiego?


Tradycyjne lazanie powstają na bazie makaronu. W przepisie, jaki proponuje Matteo Brunetti go nie znajdziemy. Co pojawia się w zamian? Dość nieoczywisty i niecodzienny składnik, czyli ciasto filo. Recepturę dopełniają trzy składniki, a mianowicie passata, mozzarella i przyprawy. Zrobienie tego dania jest naprawdę proste. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności ani dużego doświadczenia. Poradzisz sobie nawet, jeżeli na co dzień nie spędzasz w kuchni zbyt wiele czasu.
Idź do oryginalnego materiału