Biorę te pyszne ziarenka i robię prostą przekąskę. Mogę ją jeść choćby na diecie

zdrowie.wprost.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Ciecierzyca Źródło: Pixabay


Zdrowa przekąska może być smaczna. Przepis na pieczoną ciecierzycę wyjawiła mi przyjaciółka. Robi się ją szybko, a świetnie zastępuje nachosy z sosem czy maślany popcorn.


Zdrową przekąskę możesz zrobić z wielu produktów. Moim faworytem pozostaje ciecierzyca. Odkąd znajoma poczęstowała mnie pieczonymi w przyprawach ziarenkami, wciąż powracam do tego smakołyku. Oprócz przyjemności z jedzenia nawyk chrupania pieczonej ciecierzycy niesie ze sobą też inne korzyści.


Jakie zalety ma ciecierzyca?


Ciecierzyca, inaczej cieciorka albo włoski groch, to roślina strączkowa. Jest zatem pełna cennego roślinnego białka. Ponadto, jak wspomniała mi znajoma, zawiera całkiem sporo błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Uczucie sytości pojawiające się po zjedzeniu smacznego produktu pomaga zatem uniknąć podjadania i tym samym przybliża do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Nic dziwnego, iż zdrowa przekąska gości w jadłospisie mojej znajomej tak często.


Porcja ciecierzycy dostarcza też wielu niezbędnych do zachowania zdrowia pierwiastków m.in. potasu, cynku czy żelaza, a także witamin z grupy B. Składniki te sprzyjają obniżeniu poziomu tzw. złego cholesterolu i zmniejszeniu wartości ciśnienia tętniczego. To dodatkowe korzyści z wyboru alternatywy przekąsek ze sklepu.


Jak zrobić pieczoną ciecierzycę?


Wykonanie smakołyku idealnego do przegryzania podczas oglądania filmu czy meczu jest banalne. Biorę puszkę ciecierzycy, płuczę jej zawartość i mieszam z dodatkami. W tej postaci zapiekam i lekko studzę. I tyle. Czasem kuszę się jeszcze na zrobienie majonezu z wody znajdującej się w puszce z ciecierzycą. Taki dodatek jest jednak mało dietetyczny.
Idź do oryginalnego materiału