Smoothie bowl pochodzą z Kalifornii. To tam surferzy zaczęli przygotowywać zimne owocowe mieszanki na śniadanie. Z czasem stawały się one coraz bardziej popularne na całym świecie. Nic dziwnego – smoothie bowl są szybkie, smaczne i zdrowe. Każdy skusi się na taki zastrzyk energii o poranku.
Czym się różni smoothie bowl od koktajlu?
Na pierwszy rzut oka wielu różnic nie widać. Obie propozycje to zwykle owocowe kompozycje o dość płynnej konsystencji. Smoothie bowl jednak jest na tyle gęsty, iż podaje się go w misce i dekoruje dodatkami. Nierzadko miski z owocowym miksem wyglądają dzięki temu jak małe dzieła sztuki.
Sposób serwowania koktajlu z kolei uniemożliwia swobodne korzystanie ze składników, które mogłyby sprawić, iż jego wypicie stanie się trudniejsze np. płatków owsianych czy orzechów. O wiele częściej bazą owocowych napojów jest też mleko, napój roślinny czy kefir, a nie gęsty jogurt.
W obu słodkich propozycjach natomiast królują owoce, najczęściej te sezonowe. W lecie warto pokusić się o spróbowanie kompozycji z jagodami. Leśny owoc to prawdziwa skarbnica zdrowia. Dostarczy nam m.in. witaminy C, selenu, cynku czy antocyjanów. Wykonanie smoothie bowl z jego udziałem jest banalne.
Jak przygotować jagodowy smoothie bowl?
Potrzebuję zaledwie 5 minut, by podać tę pyszną kolorową miskę. Biorę jagody i banana i miksuję je z nabiałem oraz płatkami owsianymi. Dekoruję ulubionymi chrupiącymi dodatkami i mogę podawać. Szybciej się chyba nie da.