Staram się nie marnować jedzenia. Dlatego, gdy zostanie mi ryż z obiadu, zawsze szukam sposobu, by ciekawie wykorzystać te resztki. Oczywiście można schować je do lodówki i przetrzymać do następnego dnia, ale wtedy zwykle nie są już tak smaczne. Znalazłam na nie lepszy patent – szybkie placuszki z 4 składników. Wszystkie produkty potrzebne do ich przyrządzenia z pewnością masz już w swojej kuchni.
Jak zrobić szybkie placuszki z ryżem?
Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy wymieszać ugotowany ryż z jajkiem, żółty serem i przyprawami, a potem usmażyć powstałą masę na niewielkiej ilości tłuszczu. jeżeli wykorzystasz obiadowe resztki, uwiniesz się ze wszystkim w piętnaście minut. Możesz też podszykować ryż wieczorem, by zaoszczędzić czas podczas przyrządzania placuszków. jeżeli ci się zbytnio nie śpieszy, sięgnij po surowy ryż i ugotuj go na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto przedtem przepłukać produkt pod bieżącą wodą, by pozbyć się nadmiaru skrobi.