Biorę 4 składniki i robię szybkie placuszki. To prosty sposób na pyszny „recykling” ryżu

zdrowie.wprost.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Placuszki z ryżem Źródło: GI dinoforlena/Getty Images


Ugotowałaś przypadkiem za dużo ryżu i nie wiesz, co z nim zrobić? A może szukasz sposobu na wykorzystanie resztek z obiadu? Sięgnij po przepis na te szybkie placuszki z 4 składników. Nie wymagają wiele pracy, a smakują obłędnie.


Staram się nie marnować jedzenia. Dlatego, gdy zostanie mi ryż z obiadu, zawsze szukam sposobu, by ciekawie wykorzystać te resztki. Oczywiście można schować je do lodówki i przetrzymać do następnego dnia, ale wtedy zwykle nie są już tak smaczne. Znalazłam na nie lepszy patent – szybkie placuszki z 4 składników. Wszystkie produkty potrzebne do ich przyrządzenia z pewnością masz już w swojej kuchni.


Jak zrobić szybkie placuszki z ryżem?


Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy wymieszać ugotowany ryż z jajkiem, żółty serem i przyprawami, a potem usmażyć powstałą masę na niewielkiej ilości tłuszczu. jeżeli wykorzystasz obiadowe resztki, uwiniesz się ze wszystkim w piętnaście minut. Możesz też podszykować ryż wieczorem, by zaoszczędzić czas podczas przyrządzania placuszków. jeżeli ci się zbytnio nie śpieszy, sięgnij po surowy ryż i ugotuj go na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto przedtem przepłukać produkt pod bieżącą wodą, by pozbyć się nadmiaru skrobi.
Idź do oryginalnego materiału