Babka wielkanocna inna niż wszystkie. Poznaj adekwatności pistacji i upiecz babkę z tym zdrowym składnikiem

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pistacjowa babka Źródło: Fotolia


Baby i mazurki muszą koniecznie znaleźć się na wielkanocnym stole. Warto dla odmiany upiec babkę z dodatkiem niezwykle zdrowych pistacji, która jest bardzo smaczna i ma po przekrojeniu interesujący bladozielony kolor. Pistacje to nasiona małego drzewa rosnącego w ciepłym klimacie, uprawiane przez człowieka od tysięcy lat. Są bogate w składniki odżywcze, w tym białko i błonnik, który wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, minerały takie jak magnez, fosfor i potas oraz cenne antyoksydanty jak luteina, która jest ważna dla zdrowych oczu. Pistacje to niezwykle cenne źródło witaminy B6 Witamina B, znana również jako pirydoksyna, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Organizm nie gromadzi jej i w...
Idź do oryginalnego materiału