Awokado – dlaczego korzystnie wpływa na stan zdrowia?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Awokado Źródło: Unsplash / Gil Ndjouwou


Awokado to szczególny owoc, który może stanowić składnik każdej diety. Choć nie przypomina swoim smakiem innych owoców, to stanowi prawdziwą bombę cennych składników odżywczych. Dlaczego warto jeść awokado?


Awokado jest pełne zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów, które wspierają nasze ogólne zdrowie i samopoczucie na kilka sposobów. Może stanowić nie tylko składnik zdrowej, urozmaiconej diety osób, które nie mają problemu z nadwagą, ale także diety odchudzającej, choć w tym przypadku, nie należy jeść zbyt dużo awokado, bo jest ono dość kaloryczne.


Wartości odżywcze awokado


Awokado to dość kaloryczny owoc – 100 gramów awokado dostarcza do naszego organizmu aż 160 kcal. Z tego względu należy spożywać je z umiarem, jednak nie musimy całkowicie rezygnować z kulinarnej przyjemności, którą zapewnia. Częste spożywanie niewielkiej ilości awokado, dostarcza do naszego organizmu zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały, których brakuje w diecie przeciętnego człowieka. Co ważne, ze względu na jego smak, nie przesadzimy z ilością, bo choć jest smaczne, to jest też mniej kuszące niż słodkie owoce.


Zaletą awokado jest to, iż spożywamy je na surowo, zachowując wszystkie składniki odżywcze. Warto łączyć awokado np. z działającym prozdrowotnie czosnkiem, a także dodającymi smaku ziołami, które również mają wiele cennych adekwatności. W awokado, oprócz zdrowych tłuszczów, znajdziemy również witaminy A, C i E oraz cenne minerały.


Polecamy przepisy: 3 pomysły na zdrowe smoothie z awokado


Korzyści zdrowotne jedzenia awokado


Awokado to owoc, który wspiera zdrowie naszego serca, obniżając poziom złego cholesterolu. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze: jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), które pomagają utrzymać układ sercowo-naczyniowy w dobrym zdrowiu, redukując ryzyko rozwoju wielu chorób.


Włączenie do diety awokado jest także korzystne dla zdrowia jelit. Owoc ten pomaga wzbogacić codzienne posiłki w błonnik pokarmowy, który chroni m.in. przed rakiem jelita grubego, a także usprawnia metabolizm i oczyszczanie jelit ze złogów kałowych. Co więcej, błonnik stanowi niezbędne pożywienie dla pożytecznych bakterii jelitowych.


Zawarte w awokado związki o działaniu przeciwzapalnym są naszym wsparciem w redukcji przewlekłych stanów zapalnych, które rozwijają się na skutek m.in. spożycia dużej ilości mięsa i dodatków do żywności. Obecne w awokado karotenoidy, witamina C i E oraz związki fenolowe, a także zdrowe kwasy tłuszczowe zmniejszają stany zapalne w chorobach żołądkowo-jelitowych, takich jak zapalenie okrężnicy, mają działanie neuroprotekcyjne i wzmacniają odporność organizmu, pomagając chronić się przed infekcjami.


Systematyczne spożywanie awokado może poprawić stan zdrowia oczu. Owoc ten jest bogaty w luteinę i zeaksantynę, które znajdują się w tkance oka i chronią je przed szkodliwym działaniem m.in. promieniowania UV.


Co więcej, awokado korzystnie wpływa na wygląd i kondycję naszej skóry, a także pomaga walczyć z uczuciem głodu pomiędzy posiłkami. Jest kaloryczne, ale nie musimy zjeść go dużo, aby na długi czas zapomnieć o podjadaniu.
Idź do oryginalnego materiału