Ajran to idealny napój nie tylko na upalne dni. Jest bardzo popularny w Turcji i innych krajach Bliskiego Wschodu oraz Bałkanów. Ma intensywny słono-kwaśny smak. Można łatwo go przyrządzić. Żeby zrobić domowy ajran, wystarczą 3 składniki: naturalny jogurt, woda mineralna i odrobina soli. Dla wzbogacenia smaku można dodać szczyptę pieprzu czy kilka listków mięty. Najlepiej smakuje na zimno, z pianką na wierzchu. Dlatego do jego przygotowania należy użyć schłodzonych produktów oraz lodu.
Ajran – czy warto go pić? Poznaj przepis i zobacz, jak działa na organizm
Zdjęcie: Ajran Źródło: Wikimedia Commons
Mówi się, iż turecki ajran to taki polski kefir lub maślanka i nie jest to błędne stwierdzenie. Wszystkie te napoje korzystnie działają na pracę przewodu pokarmowego, nawadniają i działają orzeźwiająco. Dowiedz się, jak przyrządzić domowy ajran.
Ajran to idealny napój nie tylko na upalne dni. Jest bardzo popularny w Turcji i innych krajach Bliskiego Wschodu oraz Bałkanów. Ma intensywny słono-kwaśny smak. Można łatwo go przyrządzić. Żeby zrobić domowy ajran, wystarczą 3 składniki: naturalny jogurt, woda mineralna i odrobina soli. Dla wzbogacenia smaku można dodać szczyptę pieprzu czy kilka listków mięty. Najlepiej smakuje na zimno, z pianką na wierzchu. Dlatego do jego przygotowania należy użyć schłodzonych produktów oraz lodu.
Ajran to idealny napój nie tylko na upalne dni. Jest bardzo popularny w Turcji i innych krajach Bliskiego Wschodu oraz Bałkanów. Ma intensywny słono-kwaśny smak. Można łatwo go przyrządzić. Żeby zrobić domowy ajran, wystarczą 3 składniki: naturalny jogurt, woda mineralna i odrobina soli. Dla wzbogacenia smaku można dodać szczyptę pieprzu czy kilka listków mięty. Najlepiej smakuje na zimno, z pianką na wierzchu. Dlatego do jego przygotowania należy użyć schłodzonych produktów oraz lodu.