7 pomysłów na dania z pokrzywą. Na liście zupa, sos i bułeczki z pokrzywą

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pokrzywa Źródło: Shutterstock / vaivirga


Pokrzywę warto zbierać wiosną, nie tylko ze względu na jej prozdrowotne adekwatności. To rewelacyjny produkt, który możesz wykorzystać w kuchni. Podpowiadamy, co zrobić z pokrzywy.


Pokrzywa to jeden z najbardziej pospolitych jadalnych chwastów. Wiosną, kiedy wypuszcza młode liście, jest nie tylko najbardziej wartościowa, ale i najsmaczniejsza. I co nie mniej ważne – możesz mieć ją zupełnie za darmo! jeżeli nie masz czasu i możliwości, aby samemu narwać pokrzyw, zapytaj o pokrzywę w sklepach ze zdrową żywnością – często w takich miejscach można kupić świeżą pokrzywę z ekologicznych gospodarstw.


7 pomysłów na dania z pokrzywą


Pokrzywa może być tylko dodatkiem, a może być też podstawą potrawy. Sprawdź nasze wypróbowane pomysły na dania z pokrzywą.


Jak wykorzystywać pokrzywę w kuchni?


Inspiracji na wykorzystanie pokrzywy szukaj w przepisach na dania ze szpinakiem i ziołami. W wielu z nich śmiało możesz zastępować pokrzywą całkowicie lub częściowo szpinak i zioła. Z pokrzywy zrobisz pyszne pesto, ale możesz też np. zabarwić nią na ciemnozielono ciasto naleśnikowe (tak jak się robi miksując ciasto ze szpinakiem), ale też ciasto na makaron czy pierogi. Duszoną pokrzywę albo pesto pokrzywowe można też zamrozić w porcjach i wykorzystywać do potraw według potrzeby.


Pokrzywę przed użyciem należy dobrze opłukać i zlać wrzątkiem. Ten ostatni zabieg sprawi, iż straci swoje parzące adekwatności. Podczas zbierania pokrzywy warto założyć rękawiczki ogrodnicze lub zbierać pokrzywę przez woreczek foliowy. Najlepiej zrywać tylko młode, górne liście pokrzywy – są najsmaczniejsze. Pokrzywa to dobry pomysł dla początkujących zbieraczy dzikich roślin – nie da się jej pomylić z niczym innym.


WAŻNE: pokrzywę jak i inne dzikie rośliny zbieraj z dala od ruchliwych ulic i miejsc zanieczyszczonych.
Idź do oryginalnego materiału