Miliony ludzi na całym świecie nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Być może również zaliczasz się do tego grona. jeżeli tak, to warto rozważyć wprowadzenie w życie rozwiązań, które sprawią, iż Twoja kawa oprócz wyjątkowego smaku i adekwatności pobudzające, będzie niosła za sobą również inne adekwatności zdrowotne.
Kontrowersje na temat adekwatności kawy
Debata na temat tego, czy kawa jest zdrowa trwa od lat. Jedni uważają, iż tak, inni wręcz przeciwnie. Nie mniej jednak badania medyczne przeprowadzone w ostatnich latach rzucają jasne światło na adekwatności kawy i tworzą jej „dobry PR”. Wykazano m.in., iż kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 (badanie), a także, ze wspomaga ogólny stan zdrowia (badanie). Z kawą ilością spożywanej kawy nie należy jednak przesadzać. Ważne jest, aby pić ją w umiarkowanych ilościach.
3 proste rozwiązania, dzięki którym Twoja kawa będzie zdecydowanie zdrowsza
Choć kawa sama w sobie niesie szereg korzystnych dla zdrowia adekwatności, możemy sprawić, iż będzie zdrowsza.
#1 Unikaj dodawania śmietanki i cukru
To jeden z podstawowych błędów, jakie popełnia znaczna część populacji. Kawa sama w sobie dostarcza zaledwie około 7 kcal na 180 ml napoju. Jest więc napojem niskokalorycznym. Dodanie jednej łyżeczki cukru do filiżanki kawy podbija jej kaloryczność o 23 kcal, co stanowi blisko 3-krotność samej kawy! Ciężka, tłusta śmietanka jeszcze bardziej podbija kaloryczność napoju. jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie kawy bez tego rodzaju dodatku, wybierz odtłuszczone mleko, którym można rozcieńczyć kawę.
#2 Dodaj kakao i cynamon
Zdecydowanie lepszym dodatkiem do kawy będzie kakao i cynamon w proszku. Nie tylko urozmaicisz w ten sposób smak napoju, ale także poprawisz jego adekwatności zdrowotne. Kakao znane jest z tego, iż pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Cynamon z kolei wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi. Prawda, iż to idealne połączenie?
#3 Zaparz kawę z papierowym filtrem
Parzenie kawy z papierowym filtrem to od jakiegoś czasu coraz mniej modne rozwiązanie. Ale nie o modę nam tutaj chodzi ale o zdrowie. Taki sposób parzenia kawy może pomóc w pozbyciu się substancji zwanej „cafestolis”, który jest powiązany ze wzrostem LDL, czyli „złego” poziomu cholesterolu. Rozwiązanie to jest zalecane więc zwłaszcza osobom, które mają problemy z poziomem cholesterolu.