Dieta GOLO polega na spożywaniu pełnowartościowych posiłków, składających się z tłuszczów, węglowodanów, białek i warzyw 3 razy dziennie, a także na regularnej aktywności fizycznej. Zdrowe posiłki dostarczają substancji odżywczych i regulują poziom insuliny w organizmie, zmniejszając poziom cukru i poprawiając kondycję fizyczną.
Dieta GOLO ma wielu zwolenników, ponieważ zdrowy model odżywiania nie jest zbyt restrykcyjny i dopuszcza sporadyczne sięganie po niezdrowe przekąski. To raczej sposób żywienia niż dieta, w którym wysoką pozycję zajmują zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, orzechy, siemię lniane, ryby), zielone warzywa, a także produkty pełnoziarniste i chude mięso będące źródłem białka.
Czego nie jeść na diecie GOLO?
Dieta GOLO wyklucza spożywanie przetworzonych produktów, gotowych dań i sosów, słodyczy, słonych przekąsek. Dzięki temu oczyszcza organizm ze złogów, a także usprawnia metabolizm i procesy trawienne. Na diecie GOLO nie należy spożywać również słodkich produktów mlecznych, czerwonego mięsa, słodyczy i napojów słodzonych cukrem.
3 korzyści ze stosowania diety GOLO
Dieta GOLO:
pobudza metabolizm – warzywa to doskonałe źródło błonnika, który usprawnia pracę jelit, pobudza ich perystaltykę i przyspiesza trawienie
dodaje energii – zdrowe kwasy tłuszczowe, a także zielone warzywa pełne przeciwutleniaczy to produkty, które poprawiają samopoczucie i sprawiają, iż mamy więcej energii. Nie przyczyniają się do powstania uczucia ciężkości, nie „zapychają” jelit
sprzyja redukcji wagi – wyeliminowanie produktów bogatych w cukier, a także węglowodanów prostych sprawia, iż dieta GOLO może przyczyniać się do redukcji tkanki tłuszczowej i przyspieszać odchudzanie. Warto jednak pamiętać, iż podstawowym celem diety GOLO nie jest utrata wagi, ale utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej
Czy dieta GOLO jest dla wszystkich?
Dieta GOLO polecana jest przede wszystkim osobom, które pragną unormować poziom glukozy we krwi. Jest to także dieta wskazana osobom, u których zdiagnozowano stan przedcukrzycowy czy insulinooporność. Całkowite wyeliminowanie przetworzonej żywności, zwiększenie ilości produktów bogatych w zdrowe kwasy tłuszczowe czy świeżych warzyw, sprzyja obniżeniu poziomu glukozy oraz poprawieniu wyników badań, a także samopoczucia.