Boże Narodzenie niesie ze sobą euforia i poczucie bliskości z rodziną. Jednak jest to także czas pysznych dań i smakołyków, które mogą popsuć osobom chorym na cukrzycę panowanie i kontrolę nad glikemią. Utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru może być niezwykle trudne w okresie Świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowaliśmy kilka wskazówek, które pozwolą zachować rozsądek i w pełni cieszyć się świątecznym czasem. Wigilia diabetyka i cukry w normie? Tak, to możliwe. Poznaj 12 świątecznych porad stworzonych przez naszych edukatorów diabetologicznych specjalnie dla Ciebie!
1. Posiłki jadaj regularnie
Regularne spożywanie posiłków przyczynia się do utrzymania zgrabnej sylwetki, a także zapobiega chorobom metabolicznym. o ile jednak lubisz słodkości i przeróżne pyszności (jeden pierniczek to nie grzech), nie odmawiaj sobie! W zamian za to, zjedz mniejszą porcję obiadu świątecznego. Nie musisz od razu głodować, po prostu – zjedz trochę mniej. Twoje cukry nie podniosą się znacznie, a Ty będziesz cieszył się świętami.
2. Ruch zdrowia doda
Okres Świąt Bożego Narodzenia nie oznacza rezygnacji z codziennej aktywności fizycznej. Wręcz przeciwnie! Okres zimowy otwiera wiele możliwości sportowych, takie jak: jazda na nartach, jazda na łyżwach czy zjeżdżanie na sankach z górki lub spacer po świątecznym obiedzie/kolacji. Regularne wykonywanie ćwiczeń ma korzystny wpływ na organizm i pozwala zachować prawidłową masę ciała.
3. Szklanka wody przed posiłkiem
Wypicie szklanki wody przed rozpoczęciem posiłku jest łatwym i skutecznym sposobem na zmniejszenie apetytu. Powoduje to, iż w czasie posiłku świątecznego zjesz trochę mniej i będziesz mieć większą kontrolę nad poziomem cukrów.
4. Badaj poziom cukru
Częste badanie poziomu cukru w święta to podstawowy krok do zachowania kontroli nad glikemią. Na świątecznym stole pojawią się potrawy i smakołyki, których na co dzień nie przygotowujemy. Może być Wam ciężko ocenić, ile insuliny należy podać, aby utrzymać należny poziom glukozy. Nie zapominaj badać cukru, ani nie odkładaj tego na później. Utrzymanie kontroli nad cukrzycą podczas Świąt Bożego Narodzenia może być trudne i wyczerpujące. Święta to czas prób dla wielu diabetyków, a także czujność i ostrożność przy wybieraniu potraw. Korzystanie z niektórych z powyższych wskazówek pomoże Ci cieszyć się świętami w gronie bliskich i rodziny. jeżeli masz wątpliwości jak poprawnie mierzyć cukier, przeczytaj: Różne wyniki pomiarów na glukometrach: co jest normą, a co błędem pomiaru?
5. Wigilia firmowa? Przygotuj coś od siebie!
W Twojej firmie organizowana jest Wigilia? Zaproponuj, iż przyniesiesz coś, co sam ugotujesz. jeżeli zrobisz posiłek z mniejszą zawartością węglowodanów, Twoi koledzy na pewno Ci podziękują, a Tobie wyjdzie to na dobre. Będziesz mieć pewność, iż jedząc tę potrawę, Twoje cukry nie podniosą się gwałtownie, a na dodatek może zainspirujesz kogoś do zrobienia tej samej potrawy na jego rodzinnej Wigilii.
6. Wysypiaj się
Okres przed świętami to dla wielu osób zwariowany czas. W czasie świąt zwolnij tempo i po prostu – śpij więcej. Nie od dziś wiadomo, iż odpowiednia długość snu korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dobrą wiadomością dla diabetyków jest to, iż śpiąc w ciągu doby po 7-8 godzin łatwiej jest kontrolować cukier we krwi, a także rzadziej będziesz sięgał po przekąski z dużą zawartością cukrów i tłuszczy.
7. Zestaw cukrzyka miej zawsze pod ręką
Kiedy wyjeżdżasz na święta z rodziną, oprócz prezentów zabierz ze sobą zestaw cukrzyka. Glukometr, testy paskowe, lancety, pen z wystarczającą ilością insuliny, igły do pena, identyfikator w postaci opaski i glukozę pod dowolną postacią na wypadek wystąpienia hipoglikemii. Na świątecznym stole zwykle pojawia się wiele słodyczy, ale nie są dobrym ratunkiem na hipoglikemię. Lepiej sięgnij po zapas glukozy.
8. Sięgnij po produkty z naturalnych składników
Wszystkie dania przygotowane w domu z produktów naturalnych są dobrym rozwiązaniem dla diabetyka. Najkorzystniejszą potrawą, najmniej kaloryczną i bardzo zdrową jest barszcz czerwony. Karp pieczony w folii, kapusta i uszka z farszem z kapusty i grzybów również będą Ci dobrze służyć. jeżeli już zdecydujesz się na kawałek ciasta, pamiętaj, iż najlepsze jest domowe i przyrządzone z mąki pełnoziarnistej.
9. Unikaj ciężkostrawnych produktów
Smażone, tłuste i z dodatkiem majonezu – nie są wskazane w diecie diabetyka choćby w święta. Potrawy takie jak: smażony karp czy tłuczone ziemniaki z masłem nie wpłyną korzystnie na poziom cukru we krwi. Jednak, jeżeli już chcesz skosztować potraw tego typu, warto pamiętać o odpowiednich porcjach i dokładnym przeżuwaniu pokarmu. Koniecznie policz też WW i WBT. jeżeli chcesz zaoszczędzić czas i szybciej policzyć WW i WBT skorzystaj z kalkulatora w aplikacji Diabdis.
10. Stosuj zdrowe zamienniki produktów spożywczych
Wiele przygotowywanych przez nas potraw na święta zawiera dużą ilość składników, które niekorzystnie wpływają na poziom glukozy we krwi. Bądź sprytniejszy i zastosuj zamienniki produktów spożywczych. Zamiast do ciasta używać mąki pszennej zastąp ją mąką orkiszową. Jest o wiele zdrowsza!
11. Wybierz owoce zamiast ciasta
Zamiast kalorycznego ciasta z bakaliami i miodem po kolacji wigilijnej, sięgnij po świeże owoce. Zima to idealny sezon na owoce cytrusowe: pomarańcze, mandarynki, grejpfruty i pomelo. Nie dość, iż są pyszne, to jeszcze dodadzą sporej dawki energii – jednak nie przesadzaj. Dzienne spożycie owoców przez diabetyka powinno mieścić się granicach 1-2 WW. jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o warzywach i owocach w diecie diabetyka zapraszamy na: Warzywa i owoce na talerzu diabetyka. Co warto o nich wiedzieć na początek?
12. Polegaj na zdrowym rozsądku: zawsze i wszędzie!
Przy przyrządzaniu i jedzeniu posiłków pamiętaj o zdrowym rozsądku – nie tylko w święta, ale też na co dzień. Objadanie się, wybieranie tłustych i smażonych potraw z całą pewnością nie wyjdzie Ci na dobre. Święta to czas wyciszenia i zwolnienia tempa, a więc: dużo odpoczywaj, jedz rozsądnie i ciesz się rodzinną atmosferą.