Zupę z włoskiej kapusty łatwo jest przygotować. Najlepiej zrobić ją z całej główki z dodatkiem warzyw, żeby wystarczyło jej na kilka dni i przechowywać w lodówce. jeżeli uda ci się przez tydzień jeść zupę kapuścianą zamiast obiadu, to jak twierdzą dietetycy, możesz schudnąć choćby ok. 4 kg. Jest to możliwe oczywiście przy racjonalnym sposobie odżywiania, bez objadania się, zwłaszcza niezdrowym jedzeniem, oraz wykluczając spożywanie słodyczy i alkoholu.
Dlaczego zupa z włoskiej kapusty odchudza?
Zupa z kapusty włoskiej jest przede wszystkim niskokaloryczna. 100 g ma 29 kcal, a duża porcja zupy, którą naprawdę można się najeść – 500 g – ma tylko 145 kcal. Ponadto kapusta włoska, która stanowi główny składnik zupy, zawiera dużą zawartość błonnika, co znacząco poprawia metabolizm i ułatwia pozbycie się zbędnych kilogramów. Spożywanie kapuścianej zupy ma również działanie moczopędne, pozwala więc pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Zupa według naszego przepisu zaskoczy cię pysznym smakiem. Można podać ją na obiad wszystkim domownikom.