Zupa długowieczności – przepis. Co kryje w sobie włoska minestrone?

zdrowie.wprost.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Zupa długowieczności Źródło: Shutterstock


Zupą długowieczności nazywana jest warzywna włoska zupa. Stanowi ona podstawę wyżywienia mieszkańców Sardynii. Jedna z rodzin zdradziła przepis na minestrone. Zobacz, jak zrobić zupę długiego życia.


Mieszkańcy Sardynii słyną z długowieczności. Do takich właśnie rodzin należy rodzina Melis. Dziewiątka rodzeństwa pobiła rekord długowieczności. W 2012 roku zostali uznani przez Komisję Rekordów Guinnessa za najstarsze rodzeństwo na świecie pod względem łącznego wieku, który przekroczył 819 lat. Ale to nie jedyni długowieczni mieszkańcy Sardynii. Szacuje się, iż w tej chwili mieszka tam ok. 370 osób, których wiek przekracza 100 lat. Jak wiadomo, wpływ na długie życie ma szereg czynników, jednak jednym z najistotniejszych jest zdrowa dieta. Warto więc poznać przepis na włoską minestrone, zwaną zupą długowieczności lub zupą długiego życia, która stanowi tam podstawę wyżywienia. Z łatwością można przygotować ją w domu.


Wskazówki do przygotowania zupy długowieczności


We włoskiej minestrone nie może zabraknąć warzyw sezonowych (w tym fasoli), które stanowią podstawę wyżywienia mieszkańców Sardynii. Zanim weźmiemy się za przygotowanie zupy, trzeba dzień wcześniej, przez noc namoczyć fasolę i ciecierzycę. Następnie odcedzić je i dobrze przepłukać.


Jeśli chcesz, żeby minestrone miała bardziej wyrazisty smak, podsmaż cebulę, czosnek, bazylię i szałwię na 1 łyżce oliwy, aż cebula zrobi się półprzejrzysta, ale nie zdąży się przyrumienić. Dopiero potem dodaj te warzywa i przyprawy do reszty składników. Smaku dodaje też utarty ser pecorino (owczy) lub ser parmezan, który dodajemy pod koniec gotowania. Zupa według przepisu włoskiej rodziny Melis wychodzi dość gęsta. jeżeli nie przepadasz za takimi daniami, możesz ugotować warzywa w większej ilości wody.
Idź do oryginalnego materiału