Przepis na jajka po szkocku (z języka angielskiego scotch eggs) pochodzi najprawdopodobniej z 1738 roku. Mimo upływu lat jego popularność nie słabnie. Danie podbiło serca nie tylko mieszkańców Zjednoczonego Królestwa, ale również turystów odwiedzających Wielką Brytanię. Natrafiłam na tę potrawę, gdy szukałam niebanalnego pomysłu na rodzinne śniadanie. Jajecznica i omlet (choć niewątpliwe pyszne) uznałam za zbyt „oklepane”. Ciekawość wyszła mi na dobre. Dzięki niej poznałam nietuzinkowe połączenie składników, które świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Teraz wszystkim Polecam spróbować jajek po szkocku.
Jak zrobić jajka po szkocku?
Scotch eggs to jajka na twardo „otulone” mięsem mielonym i panierką z bułki tartej. Ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Nie wymaga dużego wysiłku ani wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy niespełna 60 minut, by przyrządzić pyszny posiłek dla całej rodziny.