Pieczone ziemniaczki to pyszna przekąska, która cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Aromatyczne i chrupiące, idealnie nadają się jako dodatek do różnorodnych dań głównych lub jako samodzielna przekąska. Przygotowanie ich jest proste – wystarczy obrać ziemniaki, pokroić je na kawałki, posmarować oliwą lub innym ulubionym tłuszczem, doprawić według własnego gustu oraz upiec w piekarniku aż do uzyskania złocistego koloru i chrupiącej skórki. Kluczową rolę odgrywają tutaj jednak dodatki i użyte przyprawy.
Patent Tomka Strzelczyka na pyszne pieczone ziemniaczki
Swój patent na przygotowanie pieczonych ziemniaków zaprezentował też Tomasz Strzelczyk, czyli kucharz, którego przepisami inspirują się miliony Polaków. To, co robi, zwykle jest nie tylko smaczne, ale też naprawdę łatwe w przygotowaniu. Na jednym z nagranych filmów na YouTube Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przyrządza pieczone ziemniaki. Te przygotowane według jego receptury mają cudownie chrupiącą skórkę, za to w środku są delikatne i bardzo kremowe. Żeby osiągnąć świetny efekt, kucharz wcale nie sięga po wiele składników, ale zdecydowanie stawia na klasykę, czyli odpowiednie przyprawy i odrobinę masła.