Zrezygnowałam z robienia purée. Robię ziemniaki na grecki sposób. Rodzina za nimi szaleje

zdrowie.wprost.pl 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Cytrynowe ziemniaki Źródło: Canva


Ziemniaki królują na polskich stołach. Najczęściej serwuje się je w formie purée. Ja jednak znalazłam na nie inny sposób. Wszystko dzięki przyjaciółce, która z wakacji w Grecji przywiozła przepis na patates lemonates, czyli „cytrynowe ziemniaki”. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a w dodatku obłędnie pyszne. Zobaczcie, jak je przyrządzić.


Patates lemonates to potrawa rodem z Krety. zwykle podaje się ją w towarzystwie musaki, pieczonej jagnięciny lub steków. Są nieodłącznym elementem domowego, greckiego obiadu. Często serwuje się je również w tawernach albo na lokalnych festynach. Nie musicie jednak nigdzie jechać, by spróbować tej wyjątkowej potrawy. Cytrynowe ziemniaki możecie zrobić w domu. Wystarczy trochę czasu i kilka łatwo dostępnych składników.


Jak zrobić ziemniaki na grecki sposób?


Przygotowanie „cytrynowych ziemniaków” nie jest trudne ani skomplikowane. Wymaga za to trochę czasu. Cierpliwość jednak popłaca. Warzywa zrobione na grecki sposób są chrupiące od zewnątrz i puszyste w środku, a ich smak na długo zapisuje się w pamięci. Przekonacie się o tym sami, gdy tylko spróbujecie patates lemonates.
Idź do oryginalnego materiału