"Złoto faraonów" powinien docenić każdy rodzic. To zbawienie w okresie na grypę i RSV

gazeta.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: istock


Jak wesprzeć odporność dziecka, a szczególnie w okresie większej zachorowalności na grypę i RSV? W myśl zasady, której wierni są wszyscy lekarze: lepiej zapobiegać niż leczyć, warto zajrzeć do kuchni sięgnąć po "złoto faraonów".
Czosnek, cebula czy sok z aronii to jedne z najpopularniejszych naturalnych wzmacniaczy odporności. Jednak nie są jedyne. Poza nimi warto skorzystać też z czarnuszki, a konkretnie z oleju wyciskanego z jej nasion. Nie bez powodu bywa nazywany "złotem faraonów". Zawiera wiele bardzo cennych składników odżywczych, które są nieodzownym wsparciem w walce z chorobami. Jakich konkretnie? I w jaki sposób należy podawać ów olej? Zobaczcie sami, co trzeba o nim wiedzieć.


REKLAMA


Zobacz wideo Domowe sposoby na lepszą odporność


Olej z czarnuszki na odporność. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych
Nasiona i olej z czarnuszki mają mnóstwo cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Są one następujące:


witaminy - A, E, F oraz z grupy B,
minerały - cynk, żelazo, magnez, selen, potas, wapń, sód
kwasy tłuszczowe omega,
fosfolipidy (wspomagają regenerację wątroby),
fitosterole (ograniczają wchłanianie cholesterolu w jelicie),
flawonoidy (są przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe).


Złoto faraonów. Czarnuszka nie ma sobie równych
Co za tym idzie, czarnuszka bez względu na formę powinna znaleźć się w diecie niemal każdego z nas. Wspomnieliśmy powyżej, iż wspiera odporność, ale to nie wszystko. Te niepozorne ziarenka i robiony z nich olej wspomaga koncentrację i pamięć, obniżają też ciśnienie krwi, a także pomagają w alergiach i stanach zapalnych. Co więcej, olej z czarnuszki ma też dobroczynne działanie na skórę i włosy. Jednak trzeba mieć na uwadze, iż są też przeciwwskazania. W związku z tym z czarnuszki powinny zrezygnować:


kobiety w ciąży (ze względu na wpływ na skurcze macicy),
osoby zmagające się ze zbyt niskim ciśnieniem krwi - należy skonsultować z lekarzem,
osoby cierpiące na choroby wątroby i nerek - należy skonsultować z lekarzem.


Jak spożywać czarnuszkę? Ważna jest szczególnie dopuszczalna dzienna dawka
Z czarnuszką, jak i innymi pokarmami nie można przesadzać. Dlatego nie należy przekraczać dopuszczalnej dawki dziennej, która wynosi odpowiednio:


dzieci - od połowy do 1,5 łyżeczki oleju lub pół łyżeczki nasion (2,5-5 gramów),
dorośli - jednej do trzech łyżeczek oleju lub łyżeczka - dwie nasion (5-10 gramów).


Warto pamiętać, iż czarnuszka jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, m.in. sałatek, sosów, mięs, zup, kanapek, wypieków i kiszonych warzyw. Zmielone nasiona można też dodać do jogurtu czy koktajlu.
Idź do oryginalnego materiału