Kopytka to tradycyjne kluski przygotowywane na bazie ziemniaków, mąki i jajka. Robi się je łatwo i szybko. Ostatnio znalazłam sposób na to, by jeszcze bardziej uprościć całą procedurę, a w dodatku nieco urozmaicić klasyczną recepturę. Zrezygnowałam z jajek i zamieniłam ziemniaki na inne popularne warzywo. Rodzina była w szoku, gdy dowiedziała się, co jest w środku, ale wszyscy przyznali, iż efekt przeszedł ich najśmielsze oczekiwania. Zajadali ze smakiem i prosili o dokładkę.
Jak zrobić zielone kopytka bez ziemniaków?
Przygotowanie tych kluseczek jest banalnie proste. Wystarczy połączyć mąkę z ugotowanym i zblendowanym brokułem, uformować ciasto i ugotować kopytka. Przyrządzenie tego dania zajmuje kilka czasu. Można to zrobić w mniej niż pół godziny.