Zielone kopytka bez ziemniaków robią furorę w moim domu. Prosty przepis z 2 składników

zdrowie.wprost.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Zielone kopytka Źródło:merc67 / Getty Images


Kopytka bez ziemniaków? Brzmi jak totalna abstrakcja. A jednak w tym szaleństwie jest metoda. Zobacz, jak zrobić te pyszne kluseczki krok po kroku.


Kopytka to tradycyjne kluski przygotowywane na bazie ziemniaków, mąki i jajka. Robi się je łatwo i szybko. Ostatnio znalazłam sposób na to, by jeszcze bardziej uprościć całą procedurę, a w dodatku nieco urozmaicić klasyczną recepturę. Zrezygnowałam z jajek i zamieniłam ziemniaki na inne popularne warzywo. Rodzina była w szoku, gdy dowiedziała się, co jest w środku, ale wszyscy przyznali, iż efekt przeszedł ich najśmielsze oczekiwania. Zajadali ze smakiem i prosili o dokładkę.


Jak zrobić zielone kopytka bez ziemniaków?


Przygotowanie tych kluseczek jest banalnie proste. Wystarczy połączyć mąkę z ugotowanym i zblendowanym brokułem, uformować ciasto i ugotować kopytka. Przyrządzenie tego dania zajmuje kilka czasu. Można to zrobić w mniej niż pół godziny.
Idź do oryginalnego materiału