Czym jest herbata gryczana?
Choć dla wielu pomysł parzenia herbata z kaszy gryczanej może wydawać się dziwny, to w wielu zakątkach świata, napój ten znany jest i ceniony od stuleci. Najbardziej popularna herbata z gryki jest w Azji, gdzie przygotowuje się go z prażonych ziaren gryki (najczęściej niepalonej).
Jej historia sięga czasów starożytnych, kiedy to w Chinach i Japonii zaczęto wykorzystywać ziarna gryki jako napój wspierający organizm. W Chinach szczególnie popularna była gryka tatarska, rosnąca na terenach górskich, pod postacią naparu kǔqiāo chá stosowana w medycynie ludowej jako środek wspomagający trawienie i utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. W Japonii natomiast soba-cha, czyli herbata gryczana zyskała uznanie w okresie Edo, kiedy stała się codziennym napojem dostępnym choćby dla najuboższych. Do dziś jest tam tradycyjnie podawana w restauracjach serwujących makarony soba.Reklama
adekwatności zdrowotne herbaty gryczanej
Jej niezwykłe adekwatności wynikają z bogatego składu. Napój ten stanowi bogate źródło witamin A, E, B1, B2 oraz minerałów: żelaza, magnezu, cynku i potasu, wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu i odgrywają kluczową rolę w pracy układu nerwowego, odpornościowego i krwiotwórczego. Zawiera rutynę, czyli silny przeciwutleniacz, który wzmacnia naczynia krwionośne i wspiera pracę układu krążenia. Obecne w niej polifenole i flawonoidy neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia.
Herbata gryczana gwarantuje lompleksowe wsparcie organizmu - łagodzi stres, poprawia sen, wzmacnia odporność, normalizuje trawienie i wspomaga detoksykację.
Herbata gryczana wspiera regulację ciśnienia krwi, pomaga w kontroli poziomu cukru i jest bezpieczna dla diabetyków ze względu na niski indeks glikemiczny. Picie jej sprzyja także odchudzaniu, gdyż jest niskokaloryczna i może dawać uczucie sytości, a przy tym wspomaga metabolizm.
Herbata gryczana ceniona jest za:
Wspieranie pracy serca i obniżanie ciśnienia krwi - dzięki rutynie, która wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia krążenie. Polecana osobom z tendencją do skoków ciśnienia i problemami z układem krążenia. Regulację poziomu cholesterolu - zawarte w niej związki bioaktywne pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL i wspierają utrzymanie prawidłowego profilu lipidowego. Regulację poziomu cukru - herbata gryczana zwiększa wrażliwość komórek na insulinę i pomaga utrzymać stabilny, niski poziom glukozy we krwi. Jest polecana osobom z insulinoopornością i cukrzycą. Wspomaganie trawienia - działa delikatnie oczyszczająco, wspiera metabolizm węglowodanów i tłuszczów, a przy tym jest łagodna dla żołądka. Łagodzenie stanów zapalnych - obecne w niej flawonoidy wspierają redukcję stanów zapalnych, co sprzyja poprawie samopoczucia, zwłaszcza u osób z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak Hashimoto czy przewlekłe zapalenia tarczycy.Łagodne działanie uspokajające - poprawijące pracę układu nerwowoego, gregulujące sen.
Jak zrobić herbatę gryczaną?
Herbatą gryczaną najlepiej kupić gotową - dostępna jest w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością pod postacią prażonych ale niepalonych nasion, odpowiednio spreprawanych, dla łatwiejszego zaparzania (nawet kilkukrotnego). Istnieje również wersja graulowana, do jednokrotnego zalewania.
Przygotowanie herbaty gryczanej jest niezwykle proste. Wystarczy łyżkę nasion zalać gorącą wodą o temperaturze około dziewięćdziesięciu stopni i parzyć przez kilka minut. Co ciekawe, te same ziarna można zaparzać kilkukrotnie, a każdy kolejny napar odkrywa nową głębię smaku. W Japonii herbata ta często serwowana jest także na zimno, stając się idealnym napojem orzeźwiającym w upalne dni.
Choć najczęściej pije się ją w formie tradycyjnego naparu, herbatę gryczaną można wykorzystać również w kuchni. Napęczniałe nasiona nadają się jako baza do koktajli i smoothie, a sam aromatyczny napar może posłużyć do gotowania ryżu lub kaszy, nadając im wyjątkowego, orzechowego posmaku. Stanowi też doskonały dodatek do domowych mieszanek ziołowych.
Jak smakuje herbata gryczana?
Napar z prażonej gryki charakteryzuje się złocistą barwą i niezwykle przyjemnym, lekko orzechowym aromatem. Smak herbaty jest delikatny, z wyczuwalną nutą karmelu lub wanilii i subtelną słodyczą przypominającą zboża.
Nie zawiera kofeiny, dzięki czemu można ją pić bez ograniczeń - zarówno rano, jak i wieczorem. Dla wielu osób stanowi zdrową alternatywę dla kawy czy klasycznej herbaty.
Dla kogo herbata gryczana?
Herbata gryczana to napój uniwersalny, dobry zarówno dla dzieci i osób starszych. Może być wyborem dla osób zestresowanych i przemęczonych, które potrzebują chwili relaksu, ale nie chcą sięgać po kofeinę. Jest dobra jako wspomaganie trawienia po ciężkim posiłku lub przy niestawności. Sprawdza się także u osób dbających o dietę, sylwetkę i aktywnych fizycznie.
W zasadzie nie ma przeciwwskazań do jej spożywania. Soba-cha jest odpowiednia dla kobiet w ciąży, matek karmiących oraz całej rodziny. Można pić ją choćby do trzech razy dziennie. Nie zawiera glutenu.
To propozycja dla tych, którzy pragną odkryć coś nowego i jednocześnie zadbać o zdrowie. Stanowi połączenie prostoty, natury i dobroczynnego działania. Herbata gryczana nie jest więc tylko smacznym napojem - stanowi wsparcie dla całego organizmu, pomagając zachować równowagę i zdrowie w naturalny sposób.
CZYTAJ TEŻ: