Zdrowotny skarb z antypodów. Jedne z najzdrowszych orzechów i źródło dobrego tłuszczu

zdrowie.interia.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Choć mówimy o nich orzechy - tak naprawdę są nasionami. Orzechy makadamia, pochodzące z Australii, od lat cieszą się opinią jednego z najbardziej luksusowych i najzdrowszych orzechów świata. Są cenione za delikatny, maślany smak, ale także za niezwykle korzystny wpływ na organizm. Choć zawierają bardzo dużo tłuszczu (ok. 76 proc. składu), to jest to tłuszcz o wyjątkowym profilu – bogaty w kwasy jednonienasycone, wspierające serce i metabolizm. Jak działają na organizm i ile należy ich jeść?


Orzechy makadamia to prawdziwy superfood - bogaty w zdrowe tłuszcze, antyoksydanty i minerały. Badania potwierdzają ich korzystny wpływ na serce, metabolizm i układ nerwowy. Włączenie garści makadamia do codziennej diety może być pysznym i wartościowym wsparciem dla zdrowia.


Orzechy makadamia - składniki odżywcze


Orzechy makadamia są bogate w zdrowe tłuszcze. Ich charakterystyczny, masłowaty, słodkawy smak wynika właśnie z dużej ich zawartości. Zauważa się, iż zawartość tłuszczu w orzechach makadamia jest wyższa niż w innych popularnych orzechach - np. orzechach nerkowca czy orzechach włoskich. Są one kaloryczną przekąską - 100 g ma ok. 700 kcal. jeżeli chodzi o zawartość białka, mają go nieco mniej niż inne znane nam orzechy.Reklama


Orzechy makadamia to nie tylko zdrowe tłuszcze. Produkt ten jest świetnym źródłem błonnika, dostarcza żelaza, wapnia, magnezu, manganu, witaminy A, witaminy E, witamin z grupy B, a także miedzi, fosforu i selenu. Równie istotną informacją jest to, iż orzechy makadamia mają niski indeks glikemiczny. W 100 g orzechów makadamia znajdziemy:

ok. 718 kcal,76 g tłuszczu (głównie jednonienasyconego, w tym rzadki kwas palmityoleinowy - omega-7), 14 g węglowodanów (z czego połowa to błonnik),8 g białka,duże ilości manganu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, selenu,witamina A, witaminy z grupy B, zwłaszcza tiaminę (B₁) i B₆.


Makadamia - zdrowotne adekwatności potwierdzone badaniami


Dlaczego warto jeść orzechy makadamia?
1. Wspierają serce i układ krążenia
Tłuszcze jednonienasycone, których w orzechach makadamia jest pod dostatkiem, przyczynią się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu i podwyższenia poziomu "dobrego" cholesterolu.
2. Mogą wspierać kontrolę wagi
Choć są bardzo kaloryczne, badania sugerują, iż tłuszcze makadamia - szczególnie kwas omega-7 - mogą regulować metabolizm tłuszczu i poprawiać wrażliwość insulinową. W Journal of Agricultural and Food Chemistry opisano, iż spożycie kwasu palmityoleinowego wiązało się z korzystnym wpływem na gospodarkę lipidową i ograniczeniem stanów zapalnych.
3. Silne działanie antyoksydacyjne
Orzechy makadamia są bogate we flawonoidy i tokoferole (formy witaminy E). Działają one ochronnie na komórki, neutralizując wolne rodniki i spowalniając procesy starzenia. Wiele dotychczas przeprowadzonych badań pokazuje, iż dodatek orzechów do diety zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. W badaniach zaobserwowano również, iż spożywanie orzechów makadamia zmniejsza markery stanu zapalnego, co również nie jest bez znaczenia dla układu sercowo-naczyniowego.
4. Wsparcie dla układu nerwowego
Dzięki obecności tiaminy (B₁), magnezu i miedzi, makadamia wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. Może korzystnie wpływać na koncentrację i redukcję zmęczenia.
5. Zdrowa skóra
Kwas palmityoleinowy (omega-7), którego źródłem są makadamia, występuje także naturalnie w ludzkiej skórze. Jego spożywanie i stosowanie w kosmetykach może wspomagać regenerację, utrzymanie nawilżenia i elastyczności skóry.


Ile orzechów makadamia można jeść dziennie?


Dietetycy podkreślają, iż choć orzechy makadamia są bardzo zdrowe, są też niezwykle kaloryczne. Optymalna porcja to ok. 30 g dziennie (czyli ok 5-6 sztuk). Taka ilość dostarczy ok. 200-220 kcal.


Orzechy makadamia - przeciwwskazania


Choć bardzo zdrowe, orzechy makadamia nie są wskazane dla wszystkich. Kto powinien ich unikać?

Osoby na diecie redukcyjnej muszą uważać na ilość spożhywanych orzechó makadamia ze względu na kaloryczność. Alergicy - jak każdy orzech, także i one mogą wywoływać reakcje alergiczne.Właściciele psów - makadamia są toksyczne dla zwierząt domowych.
Źródło:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37180485/
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału