Nowe trendy baristyczne nie przestają zaskakiwać, a najgorętszym z nich jest kawa z oliwą z oliwek ! Pomysł, który narodził się we Włoszech, gwałtownie podchwyciła globalna sieć kawiarni, wprowadzając linię napojów „Oleato”. To połączenie jest hitem nie tylko smakowym, ale i zdrowotnym, ponieważ łączy w sobie prozdrowotne działanie obu składników.
Jak działa kawa z oliwą? Po pierwsze obniża cholesterol, bo oliwa extra virgin , bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL. Ta kawa stabilizuje cukier: Dodatek tłuszczu spowalnia wchłanianie cukrów, co poprawia wrażliwość na insulinę i zapobiega gwałtownym skokom energii. Ma też działanie przeciwzapalne. Synergia polifenoli z oliwy i antyoksydantów z kawy chroni komórki przed uszkodzeniami.
Kawa z oliwą jest łagodniejsza dla żołądka. Tłuszcz może działa

















