Zdrowe naleśniki z tą niezwykłą mąką to rewolucja. Sprawdź, dlaczego moja rodzina je pokochała

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Naleśniki z ciecierzycy Źródło: Canva/vm2002


Uwielbiam naleśniki, zwłaszcza odkąd znalazłam sposób, by uczynić z nich jeszcze zdrowszą przekąskę. Dodaję do ciasta jeden nietypowy składnik i po niespełna 30 minutach mam gotowy, obłędny przysmak o wielu cennych adekwatnościach. Te naleśniki znikają ze stołu w mgnieniu oka.


Naleśniki to bardzo „wdzięczne” danie. Nie wymagają wiele pracy i można je przygotować na wiele różnych sposobów. Jedni dodają do nich espresso lub kawę rozpuszczalną, drudzy kakao, a jeszcze inni sięgają po szpinak. Ja tym razem postawiłam na nietypowy rodzaj mąka. Ta drobna – na pierwszy rzut oka – zmiana przyniosła wielki efekt. Wpłynęła pozytywnie nie tylko na wygląd i smak placuszków, ale również ich adekwatności. Dzięki niej stały się naprawdę zdrową przekąską.


Jak zrobić zdrowszą wersję klasycznych naleśników?


Wbrew pozorom to banalnie proste. Wystarczy dokonać jednej, drobnej zmiany w składzie ciasta do placuszków i wykorzystać do ich przygotowania mąkę z ciecierzycy (cieciorki), a nie mąkę z pszenicy. Ma ona żółty kolor i lekko orzechowy smak. Zawiera duże ilości białka, błonnika pokarmowego, a także wiele mikroelementów, takich jak na przykład potas, fosfor, cynk, żelazo, wapń i magnez. Może być bez przeszkód spożywana przez diabetyków (z uwagi na niski indeks glikemiczny). Reguluje wydzielanie insuliny, zmniejsza stężenie „złego cholesterolu” we krwi i wspiera pracę układu pokarmowego. Wykazuje adekwatności przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz antyoksydacyjne. Przywraca równowagę między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami. W rezultacie spowalnia starzenie się tkanek i chroni przed chorobami, takimi jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, udar mózgu czy zawał serca.
Idź do oryginalnego materiału